Home

Permisul de conducere internațional: Ai nevoie de el atunci când conduci în afara Moldovei?

La începutul săptămânii curente, Agenția Servicii Publice a anunțat că a început să primească cereri pentru eliberarea permisului de conducere internațional și asta chiar dacă, aflarea în traficul internaţional nu impune deţinerea obligatorie a unui asemenea permis de conducere. 

Necesitatea deținerii unui permis de conducere internațional variază în fiecare țară. Spre exemplu, în România, acest lucru nu e obligatoriu. Nu mi-a fost solicitat documentul niciodată atunci când am fost oprit de Poliția română.

În schimb, amicii mei de pe Facebook au menționat aici că actul e obligatoriu atunci când vrei să te angajezi oficial peste hotare, iar una din activități va fi șofatul. Sandu mi-a scris că aproape a fost amendat în Malaysia pentru că nu deținea un IPD.   

La Chișinău, permisul de conducere internațional (IPD) este perfectat la solicitare, în baza permisului de conducere naţional. Modelul a fost aprobat de către Guvern cu respectarea prevederilor Convenţiei asupra circulaţiei rutiere încheiată la Viena în 1968. Aici găsești statele semnatare ale Convenției în care este valabil documentul. 

Ce înseamnă permisul internațional?

Permisul de conducere internațional scutește pe posesorul său de a purta asupra sa pe teritoriul străin o traducere legalizată a permisului național de conducere, în 7 limbi de circulație internațională (engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă) sau de transcriere a acestuia în caracterele limbii naționale ale statului respectiv. În caz contrar conducătorul auto poate fi obligat de organele de poliție să caute traducător autorizat și să realizeze această traducere pe teritoriul statului respectiv contra unei taxe considerabile, la care se adaugă taxa notarială de legalizare.

Așa că, dacă dorești să intri în posesia permisului de conducere internațional trebuie să:

  • prezinți actul de identitate,
  • permisul de conducere național de tip nou valabil (modelul 2008 sau 2015),
  • dovada achitării tarifului stabilit și cererea-tip.

Tarifele pentru eliberarea unui document internațional este exact și pentru obținerea unui permis obișnuit:

  • 30 zile calendaristice – 320 lei
  • 15 zile calendaristice – 480 lei
  • 5 zile lucrătoare – 960 lei
  • 3 zile lucrătoare – 1280 lei
  • 24 ore – 1600 lei
  • 6 ore – 1920 lei

Trebuie să știi că, permisul de conducere internațional va fi valabil la conducerea vehiculelor în traficul internaţional numai în prezenţa permisului de conducere naţional și se eliberează pe un termen de până la trei ani.

Actul își va pierde valabilitatea la anularea dreptului de a conduce vehicule și la retragerea permisului de conducere naţional. Un alt permis de conducere internațional va putea fi eliberat, la solicitare, în cazul în care persoana obține un nou permis de conducere naţional.

Permisul de conducere internațional încetează a mai fi valabil într-un stat dacă titularul său și-a stabilit aici reședința obișnuită.

Iată cum arată documentul:

Exit mobile version