Home

Dacă ai fi investit 1.000 $ „când trebuia” în Amazon, acum erai milionar

Jeff Bezos - CEO Amazon.com Foto: Getty images

Am cochetat mai mult timp cu ideea de a investi în acțiuni ale unei companii americane de valoare. Se pare că analizele mele au durat prea mult 🙂 Valoarea de piață a gigantului din comerțul online Amazon a depășit pentru prima oară cifra de 1 trilion de dolari. Compania lui Jeff Bezos a devenit marți, 4 septembrie, a treia companie din istorie, și a doua companie americană, care a atins acest indice.

În cursul tranzacționării de marți, prețul acțiunilor companiei Amazon s-au ridicat până la un maxim de 2050,50 dolari pe unitate, cifră care i-a conferit retailer-ului o capitalizare temporară de peste 1 trilion de dolari. Ulterior, însă cotațiile au scăzut sub pragul de 2050 de dolari, iar în a doua parte a zilei acțiunile Amazon se tranzacționau la 2036,50 dolari.

Platformei online i-a luat mai mult de o lună pentru a o ajunge din urmă Apple, cea care a devenit în această vară prima companie americană care atinsese o capitalizare de 1 trilion de dolari. Totodată, retailerului american i-au luat 160 de zile de tranzacții la bursă pentru ași ridica valoarea de le 600 milioane dolari la 1 trilion de dolari.

Cifre curioase

Astfel, dacă ai fi investit 1.000$ în timpul listării publice la bursă a Amazon în mai 1997, investiția ta, la data de 31 august 2018, ar fi valorat peste 1.3 milioane de dolari, conform calculelor făcute de CNBC. E interesant faptul că, din mai 1997, Amazon a înregistrat o creștere de peste 134.000%, depășind cu mult ceilalți concurenți.

Bezos – cel mai bogat om din lume

Potrivit celor de la Bloomberg Billionaires Index, Bezos a devenit astfel cel mai bogat om din lume, înaintea co-fondatorului Microsoft Bill Gates. Averea acestuia este estimată la 168 de miliarde de dolari.

Jeff Bezos a lansat Amazon.com în 1994. La început acesta conducea afacere din garajul locuinței sale și vindea doar cărți. Ulterior a continuat cu produse VHS, DVD, CD-uri cu muzică, programe de calculator, electronice, îmbrăcăminte, mobilier, jucării etc. Bezos a creat situri web separate în Canada, Marea Britanie, Germania, Franța, China și Japonia. Venitul Amazonului pentru acest an depășește 200 miliarde de dolari, iar personalul companiei a depășit cifra de 575 de mii de angajați.

La nivel global, gigantul petrolier PetroChina a fost prima companie care a atins o capitalizare bursieră de 1 trilion de dolari, în anul 2007, când a fost listată pe bursă.

Exit mobile version