Home

Mi-am luat cardul de credit cu 50 de mii pe el

card-credit-50-mii-lei

Așa cum am vorbit în acest vlog, am scris cerere pentru a mi se elibera un card de credit. Ce înseamnă asta? Mai popular spus – este vorba de mai mulți bani, pe care îi ai mereu la dispoziție, dar îi folosești doar atunci când ai nevoie. Și stau pe un card. La precedenta bancă unde mă deserveam, am avut o astfel de opțiune și m-a salvat de atâtea ori, încât am decis că îmi doresc să beneficiez în continuare de acest instrument financiar. Mare mi-a fost mirarea să aflu că, reprezint un caz deosebit și eliberarea unui card pentru mine va fi mai dificilă.

De ce mi-am deschis un card de credit?

Mi s-a întâmplat de cel puțin câteva ori să fac niște plăți urgente. Vorbesc aici de 5, 10 sau chiar 20 de mii de lei. O dată mi-au trebuit mai mulți bani la nuntă, iar a doua oară – urma să plătesc vreo 10 000 de lei pentru 5 bilete dus-întors la Wizz Air. Era o promoție bună cu deadline la miezul nopții. Voi aveți în permanență cu voi 10k lei? Intuiesc răspunsul. Uite că nici eu nu îi aveam. Am făcut plata pentru compania avia de pe cardul de credit (de la banca precedentă). Astfel, fără ca să am banii mei disponibili, am făcut o plată și în termen de 1 lună, după ce am acumulat venituri noi, am întors banii pe card, fără ca să plătesc vreun comision.

A fost greu să obțin cardul de credit?

Obținerea unui card de credit nu este altceva decât obținerea unui credit obișnuit. Astfel că, în dosarul de aplicare la bancă mi s-a cerut certificatul de salariu pe ultima jumătate de an, copia carnetului de muncă și… de aici urmează partea interesantă. Faptul că a trebuit să vină și soția să dea cu semnătura pentru ca eu să obțin cardul nu m-a mirat. Ceea ce m-a deranjat în toată această poveste este că analiza dosarului meu, în loc să dureze o săptămână – a durat aproape o lună. Asta pentru că sunt antreprenor și sunt asociat într-un SRL. Vă imaginați ce paradox?! Angajații bancari au făcut, prin intermediul companiilor unde sunt asociat, lista persoanelor cu care sunt asociat direct, dar și a persoanelor cu care sunt asociat indirect. Adică persoane cu care nu am nicio relație de afaceri, niciun contract, dar cu care, poate, asociați de ai mei au. Și uite așa, cu tot cu salariu oficial, cu firmă în spate, care are rulaje de milioane de lei anual, am devenit un factor de risc pentru bancă.

Pe cât a fost de amuzant, pe atât de trist pentru mine, deoarece am înțeles că o persoană care nu dezvoltă o afacere – este văzut de bancă drept un plătitor de credite mai bun. Un antreprenor, însă, poate deveni un focar de instabilitate. Știți de ce? Pentru că așa Banca Națională luptă cu fraudele bancare, indicând băncilor comerciale să acționeze strict cu tot ce pare rupt de normal. Atunci când din sistemul bancar a dispărut 1 miliard de dolari nu s-a văzut, dar uite că în cazul meu – un card de credit amărât a reprezentat un mare semn de întrebare. Într-un final mi s-a eliberat acest card, cu mai multe drumuri, cu mai mult efort, dar acum îl am în buzunar pentru orice situație neprevăzută. Îi mulțumesc echipei de la bancă pentru ajutorul oferit, care m-a îndrumat în acest proces.

Care sunt comisioanele?

Scriu scurt – sunt rezonabile. Atâta timp cât nu scoți bani mulți de pe card și îi întorci în termenul perioadei de grație. Eu am ales pachetul Silver, condițiile de utilizare a acestuia fiind următoarele:

  • Perioada de grație de 45 de zile.
  • Dobânda anuală: 12.5%
  • Taxa lunară deservire card: 10 lei
  • Plata on-line de pe acest card: fără comison
  • Extragere cash de la ATM: 1.9% din suma extrasă

În termeni practici, asta înseamnă următoarele: Dacă extrag acum 10 mii de lei de pe acest card, timp de 45 de zile nu trebuie să plătesc dobândă pentru ei, doar corpul creditului, minim 500 de lei/lună. Adițional, mi se extrage comisionul de 1.9% (190 de lei din 10 mii) la extragere de la bancomat. Dacă fac plata on-line – acest comision este 0.

Când e avantajos acest card?

Acest instrument nu e avantajos pentru a scoate toți banii de pe el, cu intenția de a-i întoarce în termen de 2-3 ani. Plătești o groază de comisioane fără sens. Cardul de credit e avantajos, dar mai ales util pentru perioade scurte, să spunem – până în 6 luni, în care cheltui bani de pe el (vacanțe, reparație, cumpărături on-line la reduceri, etc.) – dar ai siguranța că îi poți pune înapoi, pentru ca să nu fii ulterior iritat de comisoane. Mai multe detalii despre acest card o să găsiți pe vlog.

P.S. Aveți grijă cum cheltuiți banii 😉



Exit mobile version