Home

Cum să rămâi un programator bun și peste 10 ani

steve_camuti_ellation

Zilele trecute am avut șansa să mă aflu într-o companie de băieți ce lucrează pentru o firmă IT importantă din țara noastră. Printre altele, am vorbit despre tehnologie, viitor și meseria asta care a devenit atât de întrebată și… plătită. Articolul acesta este pentru cei din industrie, dar și pentru cei care își propun să îmbrățișeze cariera asta. Mai mult, unele idei pot fi extrapolate și pentru alte specialități. 

„IT-ul din Moldova este excelent, dar e nevoie de încă ceva”

Așadar, cum vă spuneam, am discutat cu Steve Camuti, IT manager la compania Ellation, care are deja un oficiu și la Chișinău. Aici muncesc atât tineri moldoveni, cât și angajați din rețeaua internațională. A fost plăcută discuția, deoarece Steve nu e tipul de om care gândește doar în cifre, dar se raportează mult la valorile umane.

„IT-ul din Moldova este excelent. Însă poate fi și mai bun dacă pune mai mult accent pe contextualizare. Produsele dezvoltate aici au nevoie de o conexiune cu alte sisteme existente în lume. Când vorbim despre o industrie trebuie să vedem tot peisajul, să vedem cum putem conecta un puzzle la tot desenul. La fel este și aici. Poți construi o priză foarte bună, dar dacă nu te poți conecta cu ea oriunde atunci e o problemă. (…) Avantajele Moldovei sunt mai multe. Eu apreciez că este foarte aproape de Uniunea Europeană, dar nu e la fel de scumpă. Plus, aici perioada de concediu e mai mare decât în SUA, unde standardul este de 2 săptămâni (râde)”.

Ce trebuie să facă un tânăr pentru a reuși în IT

Steve crede că pentru a deveni un specialist bun nu e necesar în primul rând de abilități tehnice, ci de capacitatea de a explica în termeni simpli ce faci sau ce vrei să faci. „E nevoie să descrii simplu ce faci și să vorbești exact despre ce poți schimba”. Altfel spus, dacă ar fi să traduc cele spuse de interlocutorul meu – nu e neapărat să ai o înclinație matematico-informatică pentru a face o carieră în IT. Trebuie să ai o logică bine dezvoltată, să știi să explici ce vrei să faci, să poți face asta foarte simplu, să aduci valoare adăugată în compania în care muncești.

Cum rămâi  un programator relevant și peste 10 ani?

La un moment dat, în discuția noastră am ajuns să vorbim despre viitor și înlocuirea oamenilor de către mașinării și roboței. Steve a spus o chestie cu care dați-mi voie să fiu de acord.

Nu concura într-o arie unde nu poți fi competitiv

„Nu trebuie să concurăm într-o arie unde nu poți fi competitiv. Spre exemplu machine learning. Elementele umane întotdeauna vor avea o valoare mai mare. Trebuie să fie o valoare umană la mijloc. Aici e domeniul în care e necesar să ne dezvoltăm, aspect pe care trebuie să pui accent atunci când vrei să faci o carieră în domeniul dat”, a spus sursa.    

Trebuie să-ți schimbi jobul la fiecare 5 ani?

Fiecare dintre noi a citit cel puțin odată texte pe Internet unde psihologii recomandă să-ți schimbi jobul odată la 5 ani. Abordarea lui Steve mi s-a părut foarte la locul ei când l-am întrebat dacă e valabil asta și pentru industria în care muncește el.

„A schimba jobul la fiecare 5 ani este o abordare prea îngustă”

„A schimba jobul la fiecare 5 ani este o abordare prea îngustă, mai degrabă aș spune că trebuie să schimbi scara de raportare. Eu am început carierea profesională având grijă de copii, apoi am început să învăț IT, ulterior prin munca mea am impactat grupuri mai mari. Asta e important, să schimbi scara, nu neapărăt domeniul. În caz contrar poți suferi de burn out”, este de părere Camuti.

Cum ne va schimba IT-ul experiența zilnică?

De fiecare dată când mă gândesc la viitor și tehnologie mă apucă frica. Nu știu la ce să mă aștept. Mai ales că ritmul de dezvoltare e atât de alert încât îmi dă furnicături. În discuția cu Steve, acesta a vociferat extrase din gândurile pe care le are despre viitor.

Ce-ar fi dacă te-ar telefona actorul din film?

„Cred că integrarea este cuvântul cheie. Integrarea între lumea reală și cea digitală va crește mult și deranjul va fi mai mic. Hai să explic și ce am în vedere. Spre exemplu te uiți la un film și la un moment dat – actorul din film îți dă un telefon (din virtual în real) și îți cere sfatul despre ce ar trebui să facă. Virtualul va fi integrat tot mai mult cu viața reală”, a spus Steve zâmbind.

După discuția cu Steve, am înțeles câteva lucruri: Vrem sau nu, această furtună tehnologică trebuie să o înfruntăm toți. Pe de o parte consumatorii, care trebuie să rămână informați despre ce se întâmplă, pentru ca să nu se pomenească irelevanți, iar pe de alta – inginerii IT. Ultimii, de altfel, așa cum spune Steve – trebuie să-și dezvolte abilitățile în continuu și să pună accent pe experiența umană și eleganța soluției alese.



Exit mobile version