Săptămâna trecută am fost la bere cu băieții. La un moment dat am vorbit despre problemele și dificultățile pe care le are fiecare în relație cu banca comercială unde se deservește. Din cei 5 prezenți la masă, doar 1 era relativ satisfăcut de relația sa cu bancă. Doar unul.Băncile de azi sunt foarte profitabile, și, paradoxal, foarte puțin inovative. Inovative e mult spus.
M-am gândit la ce mi-aș dori eu de la „relația mea cu banca” (facem exepție acum de aspectele politice). Da, o relația de dragoste vreau, dacă tot profită de banii mei prin comisioane.
1. Acces în client bacă prin toate browserele (pers. juridice)
La majoritatea băncilor accesul la client-bancă se face doar prin sistemul de operare Windows. Asta în contextul care foarte mulți top-manageri utilizează un MacBook.
2. Telefonul mobil e noul Token (pers. fizică)
Există bănci la noi care utilizează un dispozitiv numit token. Acest token îți generează o parolă de acces pentru a intra în contul tău online: ca să vezi extrasul de cont, să faci transferuri, etc. Dragilor, afară e sec. XXI. Telefonul mobil e noul token.
3. Existența unei aplicații mobile
a. Majoritatea băncilor moldovnești nu au o aplicație mobilă prin care să-ți gestionezi finanțele.
b. Opțiuni în aplicație
– deschidere de cont
– conversie valutară
– transfer de pe un card pe altul.
– cerere online pentru acordare de credit
– transfer unui prieten
– plata tuturor facturilor prin optiunea select all.
4. Structurarea cheltuielilor, interactivitate
De mai mult timp utilizez aplicații pe telefonul mobil, care mă ajută să fac tracking la cheltuieli, să le structurez, să-mi stabilesc limite. În Moldova nu există vreo bancă, care mi-ar permite conexiunea între această aplicație și lista cheltuielilor mele bancare. Dacă bancile ar oferi o aplicație performantă, nu aș avea nevoie de aplicația de tracking. Aplicația băncii ar putea face asta automat.
5. Notificări
Ai aplicație, e ușor să faci notificări pentru clienți. De diferite tipuri:
– intrare bani în cont
– plecare bani din cont
– conversie valutară
– etc.
Cât privește procesarea plăților, asta e o altă poveste și putem vorbi mult și la acest subiect. O dată sau de două ori în zi nu este nici pe departe suficient.
Până atunci, prieteni, vă invit să scrieți în comentarii: ce instrumente online v-ați dori voi să aveți la îndemână în relația cu banca, poate ați văzut vreo inovație în acest sens. Chiar m-aș bucura să aflu mai multe. Scrieți despre toate în comentariile de mai jos 🙂
P.S. Dacă îți place ce găsești pe acest blog, te invit să te abonezi la pagina de Facebook, la canalul de YouTube și la cel de Telegram.
ABONARE la vlog aici: http://goo.gl/JeQeYs