Home

6 lucruri pe care le-am aflat despre lansarea Yandex.Taxi în Chișinău

lansarea yandex taxi chisinau

Cine din voi și-ar dori să călătorească confortabil într-un taxi? Cred că toți. Acesta și este punctul slab al serviciile de taximetrie din Moldova, unul pe care Yandex.Taxi a decis să-l exploateze și (poate) chiar să-l revoluționeze. Recent am călătorit cu rețeaua Cabify din Spania și credeți-mă, serviciile de taxi au unde și cum să se dezvolte.

Yandex.Taxi s-a lansat oficial în Moldova, primii călători fiind preluați încă de duminică, 23 iulie. Este important să menționez că Yandex.Taxi nu va avea deocamdată nicio mașină proprie, ci se va comporta ca un intermediar între clienți și companiile de taxi moldovenești.

Iată ce am reușit să aflu între timp:

1. Comanzi de pe aplicația mobilă sau de pe site

Doritorii de a utiliza Yandex.Taxi trebuie să-și instaleze aplicația (iOS sau Android) pe telefonul mobil sau pot face comanda online aici. Acolo vor introduce numărul de telefon și vor putea chema o mașină. Prin intermediul programului, un client indică locul unde se află și indică destinația finală. Aplicația îi va calcula imediat prețul pe care va trebui să-l plătească și în cât timp ajunge o mașină la el.

2. Curse gratuite cu mașini premium

Mașinile branduite pe care le vedeți acum prin oraș reprezintă de fapt promoția de lansare. Campania Yandex.Taxi în Moldova presupune închirierea a cca 20 de mașini din clasa business/premium, care vor transporta gratuit clienții în următoarele 2 săptămâni. Persoanele care au comandat un taxi și au norocul să fie preluați de o mașină premium vor călători gratuit în următoarele săptămâni. Dacă clientul va fi preluat de o mașină de taxi standard, acesta va plăti prețul indicat în aplicație pentru călătorie.

3. Ce tip de mașini fac parte din flota Yandex.Taxi în Chișinău

sursa foto: facebook

Mărcile de mașini alese pentru perioada de promoție chiar sunt pe placul moldovenilor. Printre cele 20 de mașini veți găsi Mercedes E Class, S Class, Porsche Cayenne, Skoda Superb, etc. În zilele următoare, veți găsi și mașinile operatorilor de taxi: Dacia Logan, Nexia, Nissan Almera, Kia Rio.

4. Colaborare cu parcul de TAXI

Administratorii Yandex.Taxi mi-au comunicat că începând din 24 iulie în sistem sunt adăugate mașini din parcurile de taxi din Chișinău, care corespund standardelor Yandex. (curățenie, șofer, aer condiționar, stare bună a mașinii)




5. Principiile și valorile Yandex.Taxi

Yandex.Taxi își propune să revoluționeze piața de taximetrie din Chișinău și să ofere șansa clienților să trieze (să facă selecție) șoferii. Clienții vor putea acorda note taximetriștilor după fiecare călătorie pe o scară de la 1 la 5. Dacă nota unui taximetrist coboară sub 4.2 acesta va fi blocat în sistem o perioadă de timp. Dacă nota acestuia va coborî sub 4, acesta va fi eliminat din sistem și nu va mai putea să preia curse prin sistemul Yandex.Taxi.

Alte valori pe care le vrea Yandex:

– timp scurt de preluare a pasagerilor
– procent mic de refuzuri de preluare a curselor (un sistem informatic atribuie cursele automat)
– șoferii vor trece un control foto o dată pe săptămână
– aplicația va funcționa după tarife variable (per km), nu după tarife fixe.

6. Tariful: 5 lei per km

Tariful de pornire pentru o călătorie cu Yandex.Taxi va fi de 15 lei. Clientul are incluși 3 km în acești 15 lei + 5 lei per fiecare km parcurs ulterior. Astfel, o cursă de la Buiucani în Centru (cca 7 km) va costa 15 lei (3 km) +  5 km (5×4) = 15 Lei + 20 = 35 lei. Deocamdată plata se face cash, însă în curând va fi adăugată și opțiunea de a plăti cu cardul bancar.

P.S. Dacă îți place ce găsești pe acest blog, te invit să te abonezi la pagina de Facebook și la canalul de YouTube

Later add: 
Comunicatul oficial Yandex Moldova: 

Exit mobile version