În perioada 2010-2012 un val mare de persoane și-a redobândit cetățenia românească. Cred că e vorba de zeci de mii de persoane. Au trecut 5 ani și a venit timpul pentru reînnoirea actelor. Am trecut și eu recent prin această experiență și am să explic niște lucruri cu care m-am ciocnit. Cunoașterea lor ar putea să facă viața mai ușoară pentru cei care au același obiectiv. Mai ales pentru cetățenii români cu domiciliul în R. Moldova.
1. Despre reînnoirea pașaportului la Consulatul de la Chișinău
Coada e foarte mare. Te poți programa telefonic abia peste 3-4 luni. Și după asta mai trebuie să aștepți vreo 30 de zile perfectarea actelor și livrarea lor la Chișinău. Majoritatea nu pot aștepta atât, astfel că soluția e una singură – deplasarea și depunerea unei cereri în România.
2. Despre reîinoirea actelor în România.
Există posibilitatea să perfectezi actele la Iași (cet. moldoveni trebuie să se programeze neapărat online), Vaslui. Se eliberează în 2 săptămâni din momentul depunerii cererii/actelor. Disconfortul pentru cei care nu locuiesc în oraș este că trebuie să facă două drumuri: unul pentru a aplica și al doilea pentru a ridica actele.
a. Despre București – șos. Pipera
Eu am fost până la București pentru ca să-mi reînnoiesc actele. La sediul din șos. Pipera. Mai aveam și alte treburi de rezolvat. Am stat vreo 3 ore la coadă, în picioare. Exită vreo 10 ghișee pentru cetățenii români cu domiciliul în România și doar 1 pentru cei cu domiciliul în afara țării (Asta mi s-a părut o mare discriminare. Cei cu buletin își perfectau actele în 5-10 minute). Astfel, dacă ziua e cu ghinion – poți sta în rând viu vreo juma de zi cu cetățeni români care locuiesc în Germania, Italia, Marea Britanie, etc. Colac peste pupăză, pot exista și zile când zeci de persoane venite cu microbuzul de la Chișinău. La un moment dat toți devin nervoși. Nu e o situație tocmai plăcută. (update: Atenție, în vara 2018 se pare că acest punct din Pipera a fost închis și s-a mutat aici. Documentați-vă întîi unde e noul sediu de perfectare a pașapoartelor)
b. Despre programare online
E vina mea pentru că nu m-am documentat suficient. Abia când stăteam la coadă am aflat că se pot face programări online pentru a perfecta actele.
Se poate face acest lucru aici:
1. http://www.epasapoarte.ro (programări online pentru acte perfectate în România)
2. https://www.econsulat.ro/ (programări online pentru acte perfectate în Chișinău)
c. Unde se mai pot perfecta actele în București:
1. Piata Amzei, nr. 13, sector 1, Bucuresti
2. Soseaua Pipera nr. 49 sector 2, BucurestiAdresele de mai sus au fost valide până în vara 2018. Sediul acestor instituții a fost mutat în mall-ul ParkLake, et. 1, strada Liviu Rebreanu 4
d. Ce acte trebuie să ai la tine.
– Pașaport moldovenesc (sau al altui stat)
– Pașaport românesc (care expiră sau este expirat)
– Certificatul de naștere românesc
– Certificatul de obținere a cetățeniei românești (pentru cei din R. Moldova)
– Completezi pe loc o cerere privind păstrarea pașaportului (expirat)
– Dovada achitării taxei pentru perfectarea pașaportului
* pentru situații specifice (divorț, căsătorie, etc) detalii aici.
P.S. Când stai în coadă la ghișeu asigură-te că ai plătit taxa anterior. Trebuie să ai la tine bonul dovadă. În caz contrar, îți pierzi locul în coadă și s-ar putea să o iei de la capăt.
e. Costul perfectării pașaportului
Pentru pașaport valabil 5 ani – 258 RON
Pentru pașaport valabil 3 ani – 234 RON
Pentru pașaport temporar valabil 1 an – 96 RON
f. Cât timp durează
La perfectarea pașaportului, poți completa o cerere prin care soliciți livrarea pașaportului în țara ta de reședință. Durata: 30-40 de zile din momentul perfectării și depunerii cererii. Costul livrării: Gratuit. (cel puțin așa e la București, la biroul din șos. Pipera)
Baftă!
P.S. Cea mai rapidă și puțin costisitoare cale ar fi asta: Verifică dacă la Iași/Vaslui îți pot livra pașaportul la Chișinău. Dacă răspunsul e afirmativ, te programezi online/telefon, mergi acolo să depui cererea și aștepți să vină acasă (la misiunea diplomatică) peste o lună.
*Link util pentru documentare generală: Ministerul Afacerilor Interne al României
*Alt link pentru situații specifice (căsătoriți, divorțați, etc.) – Ministerul de Externe
Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să te abonezi la pagina mea de Facebook. De asemenea, te să-mi lași emailul tău. Vei fi notificat ori de câte ori voi publica ceva nou. Promit să nu trimit spam sau informații care nu prezintă interes. Îți mulțumesc pentru timp tău și îți doresc o zi plină de inspirație 😉 : [email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]