Home

5 pași cum să-ți descoperi talentele

cum-iti-descoperi-talentele

Ești tânăr? Ți-a trecut prin minte gândul că nu ești bun la nimic? Nu-ți vezi rostul? Nu știi ce să faci, de ce să te apuci? Știu cum e. Mi s-a întâmplat și mie pe la 20 de ani.

 

La facultate învățăm să facem economie, dar nu și cum să gândim afaceri, am studiat dreptul, dar nu știm cum să-l aplicăm, ne învață să cerem salarii mari, dar nu și să venim la timp la serviciu. Învățăm obiecte, nu și abilități. Eu, spre exemplu, am învățat cum funcționează „televizoarele pe lămpi” după cărțile din 1987. Când am primit certificatul de absolvire, afară era sec XXI, iar magazinele erau pline cu monitoare LED. La ieșire pe ușa universității, m-a cuprins o bucurie isterică: bine că am diplomă, a fost primul gând. Te uiți în stânga, apoi în dreapta, tragi o sudalmă și te-apucă nervii: Ok, și acum ce naiba să fac, unde să merg să mă angajez? Ce pot eu face? Cui îi trebuiesc?

Cum am greșit facultatea

Eu am absolvit Universitatea Tehnică, specializare în telecomunicații. Am curajul să recunosc că am greșit. Am făcut alegerea bazându-mă pe următorul principiu: este un domeniu al viitorului și într-o situație dificilă, un job în acest domeniu mi-ar permite să mă întrețin. Salariile sunt de cel puțin 300-500 EURO, bla bla bla. Am ignorat cu desăvârșire talentul și abilitățile mele. Talentul și abilitățile mele. Ha ha ha! Știți ce mi se pare cel tragic în această poveste? Eu habar nu aveam care e talentul meu. Nu a existat cineva să-mi descopere talentul, nu m-a ghidat nimeni pentru ca să mă înțeleg eu pe mine. Noroc de părinți grozavi și câțiva profesori foarte buni. Dar asta e altă temă.

Ce am avut

Am avut în schimb ore în liceu și în facultate la care-mi crăpa capul de la integrale de gradul II, exerciții de matematica superioară și formule chimice pe care, cel mai probabil, nu le voi utiliza niciodată. Ore și zile întregi în care informația a intrat pe o ureche și a iesit pe alta, zile și luni în care matricea mea de învățare a fost uzată fără noimă. Iar talentele mele au rămas nedescoperite, ascunse undeva într-o epavă imaginară din cărțile lui Jules Verne.

De ce?

Sistemul ne-a condamnat să știm tot. Absolut tot, de la chimie până la istorie. Fără excepție. Susțin cunoțințele generale, dar nu duse în extremă. Acest sistem trebuie adaptat sec. XXI. Și unul dintre punctele importante care ar trebui să se regăsească în această nouă abordare a educației este descoperirea talentului fiecărui tânăr, hrănirea lui, susținerea și transformarea într-un job, într-o sursă de existență. Fă ce-ți place și nu vei munci niciodată, spunea Confucius.

Îmi este frică să știu câți suntem

Descoperirea talentului ar trebui să se întâmple în liceu, din punctul meu de vedere, iar facultatea ar trebui să-i dea valoare. Dacă aș putea influența lucrurile, aș anula jumătate din obiectele de studiu din clasele 10-12 și le-aș înlocui cu ore de descoperire a talentului. Ele ar trebui să răspundă la întrebările: Ce știu să fac? Ce fac cel mai bine? Cum aplic ceea ce știu în practică? Care din talentele mele este plătit decent? Cum aș putea dezvolta o afacere din aceste aptitudini? Ce ar trebui să fac ca să le dezvolt. Și, într-un final, aceste ore ar trebui să-mi spună ce facultate se pliază cel mai bine pe aptitudinile mele, care din instituțiile de educație mă va ajuta să-mi consolidez talentul. Știți câți dintre noi au greșit facultate? Atât de mulți încât mi-e frică să aflu.

Din fericire pentru mine, eu mi-am descoperit singur talentele. Asta este și datorită profesorilor din școală/liceu. Mai tarziu, dar le-am descoperit. Încă învăț cum să le pun în practică cel mai bine. M-am regăsit în domeniul noilor tehnologii. Online. Consultanță & Media. Rețele sociale. Aici mă simt bine, fac afaceri, mă întrețin, mă dezvolt, contribui la schimbarea societății, cât și a mea ca personalitate.

Cum îți descoperi talentele

Ai între 15-22 de ani. Ești la vârsta potrivită pentru a-ți identifica talentele, dacă nu ai făcut-o până acum. Vânează-le și hrănește-le. Apoi te vor hrăni ele pe tine. Spiritual, cât și financiar. Este unul dintre cele mai importante lucruri care le poți face pentru tine în această perioadă. Nu sunt în măsura să dau sfaturi, însă mai jos am încercat să menționez câțiva pași pentru a te descoperi.

1. Răspunde la aceste întrebări. Nu trebuie să o faci într-o zi. Dă-ți timp, analizează, meditează, scrie. Caută răspunsuri câteva zile/săptămâni. E important să le identifici corect.

a. Ce știu să fac? Ce fac cel mai bine? Ce-mi place să fac? Cum aplic ceea ce știu în practică? Care din talentele mele este plătit decent și/sau Cum aș putea dezvolta o afacere din aceste aptitudini? Ce ar trebui să fac ca să-mi dezvolt punctele forte?

b. Fă un sondaj printre prieteni/colegi/părinți: Ce cred ei că poți face bine? Care cred ei că este talentul tău? Uneori dintr-o parte se vede mai bine.

2. Identifică talentul și conștientizează că ăsta e!

Acum trebuie să-l exploatezi. Gândește ce puncte conexe poți face cu aptitudinile tale, cum îl poți arăta lumii (la job, pe facebook, în presă, etc.).

3. Încearcă diferite domenii de activitate și experimentează cu talentul tău.

Fă voluntariat dacă e cazul. Ai auz muzical? Înregistrează cover-uri pe Youtube, încearcă să ajungi pe scena la concerte mici, compune piese, distribuie ce faci pe rețelelele sociale. Ai gust la combinarea culorilor? Învață design-ul grafic. Îl poți aplica în multe domenii: de la publicitatea online până la design interior, proiectare, etc. Experimentează, experimentează, experimentează. În scurt timp vei înțelege ce-ți place cu adevărat și care e nișa care te deosebește de ceilalți.

4. Consolidează-ți talentul prin lecturi/traininguri, experiență.

A-ți descoperi talentul nu e suficient. În primă fază ar putea fi o revelație pentru tine, dar se va stinge ușor ca luminile focurilor de artificii, dacă nu vei avea grijă de el. Dacă ești scriitor, trebuie să citești în continuu și vei deveni și mai bun, dești programator – învață un limbaj nou, mai actual timpurilor prezente, vei fi mai bine cotat pe piața muncii, ai gust la design – îmbogățește-ți universul practic cu lecții teoretice.

5. Fii constant.

Aplica talentul tău în permanență. Acesta necesită dezvoltare și îngrijire. Trebuie să-l antrenezi mereu pentru ca să te țină inspirat și în acțiune.

Important este să nu te oprești. Atunci când te oprești, se oprește și norocul.

Fă ce-ți place și nu vei munci nicio zi.   

Exit mobile version