Home

Atacul imperiului și planul lui Sturza

Da, știu. Sună ca în Star Wars. Pentru că în Moldova parcă se trăiește ca-n film. Despre altceva e vorba. Imperiul și-a pus în mișcare toate forțele pentru a-și duce planul la bun sfârșit. Planul pentru control total. Cineva a îndrăznit să pună toiagul în ușă. Timofti, Sturza și partenerii de peste Prut. A urmat dezlănțuirea forțelor. Imperiul atacă pe toate flancurile mediatice, cu informații false, semi-adevărate și manipulatorii. Ura și murdăria morală se revarsă la TV și pe rețelele de socializare direct în capul oamenilor. Președintele e numit tâmpit pentru că a îndrăznit, iar Sturza – un candidat fără șanse pentru că a spus în ultimii ani lucrurilor pe nume.

Este Sturza un candidat fără șanse?

Să gândim puțin altfel. Este Sturza atât de nătâng să se bage în această râșniță, știind că va fi zoit cu toate mizeriile posibile? Nu! Știa foarte bine la ce să se aștepte. Este Sturza omul care face lucruri la plesneală? Din câte știu eu – nu. Din contra. Faptul că Sturza nu va fi votat de Parlament premier din primul tur este evident și pentru adolescenții de clasa 12-a. Întrebarea este ce urmează după asta. Vreau să cred că premierul desemnat s-a gândit la asta. Este gata imperiul să demită președintele în semn de pedeapsă pentru nesupunere, este gata să-i hăituiască familia, să se arunce în alegeri anticipate mânat de frustrări și orgolii, să ducă această țara înglodată în criză până la un nivel de măcel total? Dacă răspunsul e afirmativ, istoria ne învață că pentru asta se plătește. Scump.

Are sens tot ce se întâmplă?

Da. Toate au un sens. Articolele bloggerilor și mass-media de ogradă au și ele un sens, dar nu înseamnă nimic. Cărțile sunt pe masă, se joacă cu nervii întinși, cu ași în mânecă, matematic, dar și cu puțină imaginație. Reacțiile virulente ale imperiului sunt semne că e în faza de dinaintea agoniei. Noi nu vom fi doar spectatori, dar și participanți. Asta e important de menționat: Rezultatul depinde și de noi. Important este ca noi înșine să credem.

P.S. În Star Wars binele învinge răul. Sper să fie la fel și în cazul nostru, indiferent cine va câștiga. Nu e prioritar ca învingătorii să fie actori din peisajul de mai sus, prioritar e să fie bine, să ne putem da o șansă nouă, fiecăruia, acasă.

Exit mobile version