Home

Cum va fi numărat votul tău pe 30 noiembrie

Am observat în ultima perioadă câteva tipuri de gândiri. Unele argumentate, altele în care oamenii sunt duși în eroare sau zăpăciți de scandalurile politice. Printre ele: 1. De ce să mă duc să votez mincinoșii de la guvernare? Mai bine nu mă duc la vot. 2. Sunt dezamăgit de guvernare, mai bine votez o alternativă pro-europeană, Partidul Verzilor sau un candidat independent, Oleg Cernei sau altul. Așa voi fi împăcat cu sine.

Sunt de acord că aceste idei au dreptul la viață, dar cele două opțiuni ar putea însemna echivalarea votului tău cu 0. Să presupunem următoarele situații și ce se va întâmpla în fiecare caz cu voturile:

1. Susțin UE, dar nu mă duc la vot pentru că sunt dezamăgit de guvernare

Majoritatea sunt dezamăgiți, însă după aceste alegeri s-ar putea să ne trezim în Uniunea Vamală a Rusiei. Dacă ești susținător UE și nu te vei duce la vot, atunci vor câștiga forțele care nu sunt și nici nu au fost vreodată pe placul tău. E ca și în proverb: Scapi de dracu’ și dai peste tat-su!

2. Voi vota alt partid/candidat independent pro-european decât PLDM, PD, PL

Barometrul de Opinie Publică (cel mai credibil sondaj din Moldova) arată că în Parlament vor ajunge:

Grupul UE – 1. PLDM 2. PD 3. PL
Grupul Uniunea Vamală – 4. PCRM, 5. Patria – Renato Usatîi și 6. Posibil PSRM.
Și gata.

Legea electorală prevede că votul tău pentru alt partid sau candidat independent nu doar că nu va ajunge la cel ales, dar va fi redistribuit celor 6 partide de mai sus. Dacă votezi pentru un partid (sau candidat independent) care nu ajunge în Legislativ (ex.: PPCD, Mișcarea Antimafie, Cernei, Brega, PAD, etc.), atunci toate voturile pe care acestea le acumulează vor fi repartizate ca și mandate în felul următor (formula e mai greu de explicat, formulez pe scurt ideea aici): 1 mandat pentru PCRM, 1 pentru PLDM, 1 pentru PL, 1 pentru PD, 1 pentru PSRM, 1 pentru Renato Usatîi, 1 pentru PCRM… și așa mai departe până la 101 (deputați). Asta înseamnă că, deși vei vota o alternativă sau un candidat independent (ex. Oleg Brega, Oleg Cernei), dacă ei nu trec în Parlament, votul tău este redistribuit automat către cele 6 formațiuni de mai sus. Așa cum votul tău poate ajunge la PL, aceleași șanse sunt ca el să ajungă la Usatîi sau Dodon. Faptul că nu vrei să votezi pe cineva, ar putea însemna de facto că ai ales indirect exponenții Uniunii Vamale.

Vedeți mai jos un calcul matematic aproximativ despre distribuție voturi/mandate:

3. Nu mă duc la vot

Nu te du și gata. Dacă după asta vor fi impuse din nou vize pentru Moldova și va fi război ca-n Ucraina să nu te plângi, să ieși și să te duci la război. Să știi sigur că tu faci parte din cei responsabili de această situație. Să nu te plângi pe ce au decis alții pentru tine. Pur și simplu nu ai dreptul să faci asta.

4. Voi vota PLDM, PD sau PL

Este cea mai sigură opțiune ca votul tău să fie contabilizat pentru vectorul UE. Ar însemna să mergem peste principiile noastre, însă am explicat aici de ce aceasta e cea mai bună opțiune posibilă în situația prezentă.

5. Am să votez cu Dodon, Usatîi și Voronin

Dacă e așa, nu am decât un mesaj de condoleanțe pentru tine. Îți doresc sănătate și cât mai puține războaie în care să fie implicată familia ta. Statistica arată asta: Rusia și Uniunea sa Vamală au pornit un război în Moldova în 1992 (Transnistria), Georgia (1992-1993, altul în 2008), Ucraina – 2014.

Tu în ce fel de război vrei să fii implicat, unul al ideilor sau unul în care să-ți trimiți apropiații pe front, cu arma-n mână?

P.S. Vă îndemn să citiți articolul lui Natan despre 2 istorioare.

***

Dacă vă interesează informațiile despre media și doriți să urmăriți activitatea de pe acest blog, vă invit să dați LIKE paginii de facebook.

Exit mobile version