Home

Cum și de ce voi vota pe 30 noiembrie 2014

Toți avem o mare dilemă. Cu cine votăm la alegerile din 30 noiembrie? Este o întrebare pertinentă mai ales după ce toți candidații s-au compromis aproape iremediabil și ne-au înșelat așteptările. Și cei de la guvernare, și din opoziție. Există, însă, unele nuanțe care trebuie punctate și ecuația are alt sens.

La aceste alegeri nu vom alege între Filat și Voronin sau între Ghimpu și Usatîi. La acest scrutin decidem dacă țara rămâne pe direcția UE sau trece la standardele Rusiei – în Uniunea Vamală. Mulți spun că în ultimii ani nu s-au schimbat multe spre bine. Până a trage concluzii, haideți să vedem the big picture, o viziune care are multe în comun cu realitatea:

Eu fac parte din grupul celor dezamăgiți de actuala guvernare. Unele lucruri merg încă foarte prost în Moldova, mai rău decât până în 2009. Însă refuz cu vehemență să cred că nimic nu s-a schimbat spre bine. Refuz să cred că noi am uitat de la mână până la gură ce a fost până în anul 2009. Eu nu am uitat cum e să fii prizonier în propria țară până în 2009, fără să poți călători fără să te umilești după vize, cum e să fii persecutat și amenințat că mâine ajungi la pușcărie pentru că nu te-ai delit cu cine trebuie, nu am uitat că pentru un cuvânt scris poți face pușcărie și să iei pumni în burtă, nu am uitat de vizitele SIS și ale procurorilor la sediul UNIMEDIA.

Azi, după 5 ani, sunt pus în situația ingrată să aleg între 2 rele – grupurile care la sigur vor ajunge în Parlament. Altfel, votul meu va fi unul pierdut.

Ce se întâmplă dacă nu mă duc la vot?

Sondajul publicat marți la Chișinău arată că partida pro-rusă vine la guvernare după 30 noiembrie. Dacă nu merg la vot, sistemul electoral din Moldova este conceput asfel încât se întâmplă următoarele: Votul meu neutilizat va fi redistribuit unuia dintre partidele care va accede în Parlament. S-ar putea să fie și pentru Voronin sau Usatîi, lucru cu care sunt categoric împotrivă.

Insultați-mă, criticați-mă, găsiți contra-argumente (ele sunt!), dar eu la 30 noiembrie voi merge să votez contra unui parcurs sigur spre Rusia și Uniunea Vamală, am să votez pentru un mers șchiopătat spre UE. Nu mă mândresc cu asta, nu sunt fericit, dar e un rău necesar. Nu mă pot împăca cu gândul că neprezentarea mea ar însemna un vot redistribuit pentru cei care vor să ne alipească la Rusia, să ne țină ostatici în trecut, cu mentalitate de cap plecat și în mizerie morală.

Ultima povață a lui Constantin Tănase

În încheiere aș vrea să amintesc și de un sfat prețios dat de marele publicist, Constantin Tănase, care, cu regret, s-a stins din viață recent. Spune el așa: „Moscova nu este partenerul nostru strategic, dar dușmanul nostru strategic. Alegerile din 30 noiembrie trebuie câștigate de partidele din fostul arc guvernamental”.

Pe 30 noiembrie merg să votez mersul șchiopătat și scâncit spre UE – PLDM, PD sau PL.

***
Dacă vă interesează informațiile despre media și doriți să urmăriți activitatea de pe acest blog, vă invit să dați LIKE paginii de facebook.

Exit mobile version