Victoria lui Klaus Iohannis a fost una neașteptată pentru multă lume. Mobilizarea masivă de pe ultima sută de metri demonstrează a nu știu câta oară că orice este posibil dacă crezi în propriile forțe și ești de bun simț. Primele concluzii care le putem trage:
1. Nu a câștigat Iohannis, a pierdut Ponta
Gradul de demagogie la care a dus Ponta societatea românească e greu de digerat deja. Pentru Iohannis s-au mobilizat în doar 2 săptămâni peste 3 mln de votanți. De aici și prima concluzie: A pierdut Ponta, nu a câștigat Iohannis, care a pornit în această campanie fără șanse. Unii comentatori politici au imortalizat succesul neamțului în felul următor: Ponta a scos tot ce este mai bun din Iohannis.
2. Internetul a fost (aproape) decisiv
Pentru prima dată în istoria alegerilor din spațiul Danubiano-Pontic, Internetul a făcut diferența. Pagina de facebook a lui Klaus Iohannis a explodat în ultima săptămână, ajungând la aproape 900 mii de fani în ziua alegerilor, mai mult decât cea administrată de susținătorii lui Victor Ponta. Pagina a avut parte de o atenție specială, cu mesaje puternice, într-o sinergie aproape perfectă cu personalitatea politicianului. Internetul, la rândul său, a dus la o mobilizare masivă în Diaspora, majoritatea votanți ai lui Iohannis. Un alt lucru demn de reținut: ~15% din votanții lui Iohannis sunt și fani ai săi pe facebook. E o cifră uimitoare, dacă ne gândim că acesta a fost votat de cca 6 mln de oameni, iar aproape 1 mln îi sunt fani și pe rețeaua de socializare.
3. Românii sunt, totuși, de bun simț
Ponta a făcut o campanie murdară. A utilizat biserica, profesorii, presa etc.. A tirajat minciuni greu imaginat despre contracandidatul său, a manipulat cu nerușinare. De cealaltă parte, Iohannis a încercat să se păstreze în limitele decenței, nu s-a aruncat în atacuri și apariții televizate forțate. Oamenii nu au fost orbi. Dacă nu au văzut asta, la sigur au simțit, iar votul este cea mai bună dovadă.
4. Nu contează de unde ești, contează cine ești
Pentru români, e mai puțin important de unde ești, de ce confesiune religioasă. Pentru ei este mai important să fii un om normal, cu bun simț.
5. Băsescu a câștigat și această bătălie
Alte comentarii nu sunt necesare.
6. Românii din R. Moldova sunt de bun simț, europeni.
Știu să distingă minciuna de adevăr, falsul de autentic. Românii din R. Moldova au demonstrat încă odată că au urechile ciulite și sunt atenți la ce se întâmplă în politica de peste Prut. Mai mult, nu doar că sunt atenți, dar știu să separe grîul de neghină, să ia deciziile corecte. Au votat în proporție de 78% pentru Klaus Iohannis.
7. Victoria lui Iohannis nu înseamnă că totul devine automat roz
Rezultatul de duminică nu înseamnă neapărat că Iohannis este/va fi un președinte bun. Dar cu siguranță e o situația mult mai bună decât dacă șeful statului ar fi devenit Victor Ponta. Nu este exclus că după acest rezultat disputele între președinție și Guvern să ducă iar la instabilitate. Dar altceva este cu adevărat important: Dacă Iohannis va reuși să se desprindă de cercurile oligarhice din alianța sa, dar și cele din PSD, primarul de la Sibiu va deveni ultimul bastion de apărarea al cetățenilor. Iar susținerea cetățenilor e cea mai importantă și îl va ajuta ori de câte ori va fi nevoie. A se vedea cazul lui Train Băsescu.
8. O nouă eră
Victoria lui Klaus Iohannis este un semn că societatea românească vrea să intre într-o nouă eră, una fără scandal și comunism. Este un semn că societatea nu mai acceptă minciunile de la televizor și se informează alternativ de pe Internet, o societate care refuză să rămână în bălăcăreală, una care s-a săturat de demagogie, una care vrea întâi de toate bun simț. Altfel spus – vrea o stare de normalitate.