Home

Viitorul Internetului

Sfârșitul de săptămâna l-am petrecut la Viena. Am fost invitat de OSCE, departamentul mass-media, să particip la o conferință despre viitorul presei – Internet 2013: Shaping policies to advance media freedom. Au fost peste 200 de persoane din diferite țări.

Multe sesiuni, s-a discutat despre diverse cu oameni notorii de la The Guardian, The Economist și funcționari de la Bruxelles. Concluzia: Toți vor Internet și libertate de exprimare, dar mi s-a creat impresia că nu e departe momentul când țările vor institui un organ de control. Acum libertatea pe Internet e comodă pentru marile țări pentru a răsturna guvernele conduse de dictatori. Nu va mai fi la fel de fun când Internetul va fi un spațiu de lansarea a diversiunilor, calomniilor, utilizat pentru răsturnarea guvernelor democratice, etc.

Câteva idei de la conferință:

1. Înterpretarea drepturilor de autor de acum 5-10 ani nu mai este valabilă. Internetul a distrus-o. „Această înțelegere și legile trebuie readaptate la timpurile noi. Internetul de fapt asta și este – o mașină uriașă de făcut copii. Trebuie să ne împăcăm cu gândul că în această rețea vor exista copii ale unor materiale asupra cărora deținem drepturi de autor”, spunea un speaker.

2. La una dintre sesiuni, moderatorul a întrebat cine ar fi de acord ca Internetul să fie reglementat. Cam 30-35% au ridicat mâinile. Eu m-am abținut. Mi s-a creat senzația că peste 1-2 ani vor fi mai mulți, iar propunerea rușilor va fi la un moment dat susținută. Într-o formă sau alta.

3. Toți de acolo au fost de acord că e nevoie de stabilit niște reguli de joc pe Internet. Însă nimeni nu știe din ce capăt să se apuce să facă ordine. Domeniul este foarte sensibil și poate sfârși așa cum s-a întâmplat cu SOPA/PIPA, etc. Decidenții sunt încă la faza de meditație.

4. Proprietarii de site-uri trebuie să modereze comentariile care trec linia roșie.

5. Europenii discută mult despre discrimnation și hate speech comments (comentarii discriminatoare, discursul de ură). La una dintre sesiuni le-am povestit despre un nou fenomen: comentariile slugoilor de partid din Moldova. Altfel spus, diversioniștii. După intervenția mea două doamne s-au apropiat de mine: una de la OSCE, alta de la asociația presei din Franța. Vor să facă studiu la această temă. M-am amuzat.

Așa au ajuns comentatorii de pe UNIMEDIA subiect la o conferință internațională 🙂

În rest, Viena a rămas la fel de frumoasă. Parcă nici nu voiam să mă întorc după ce am văzut vineri în on-line-ul moldav.

Hofburg Imperial Castle

Exit mobile version