Home

Cum depistezi „o speculație națională”

După ce cu toții am aflat că PublikaTV este ascunsă prin diferite off-shore-uri, instituția ne surprinde și cu o practică nouă: „jurnalism ascuns prin off-shore-uri”. Un exemplu:

Publika este în „relații strânse” cu site-ul epresa.md, ca să nu spun că jurnaliștii de acolo stau sub același acoperiș cu cei de la Publika. Ba chiar la masa vecină (așa e amuzant nu știu cum). Acum câteva zile, epresa.md publică o știre citând nu știu care surse anonime în care se spune că „Rogozin vine la Chișinău cu planuri de federalizare a R. Moldova”. În următoarele 2 zile, Publika, începând cu televiziunea și site-urile sale, preia știrea, declarând  că „în presă a apărut informația”… și o învârtește toată ziua la TV. Concomitent, organizează dezbateri cu analiști politici, îi invită pe toți să se dea cu părerea despre această „bombă”. Invitații, la rândul lor, construiesc pe acest zvon alte zeci de idei, una mai năstrușnică decât alta.

Schuebel, Lupu și toată armata… dau din umeri. Nimeni nu știe nimic. Chiar și Rogozin, tocmai de la Moscova, se arată indignat că nici el „nu știe de planul său”. Adică nu știe nimic de invenția Publika și epresa.md, controlate de același proprietar. După declarația oficialului rus, au încheiat totul măturând informațiile sub covorașul epresa.md. Simplu și curățel.

Iată așa un exemplu micuț despre cum să isterizezi societatea. Așa tulburăm apele. Așa ne place să trăim. Mă întreb, oare e pentru rating sau pentru alte interese?

P.S. Tactica de a-ți crea sateliți anonimi de pe care lansezi zvonuri este una utilizată în alte state pe larg. „Să ne bucurăm” că Publika a adus această inovație și în Moldova.
P.S.2. Editorul PublikaTV a încercat să mă convingă de contrariu pe Facebook 🙂 Vă las pe voi să spuneți cât este de credibil.

 

Exit mobile version