Home

„Având obrazul curat, poţi câştiga mai mulţi bani”

Acum o lună am acordat un interviu pentru revista Mass-Media, editată de Centrul pentru Jurnalism Independent. Este despre UNIMEDIA, cine ne finanțează, intelectul vizitatorilor VS țâțele goale, dar și secrete din planurile de viitor.

Interviu cu Dumitru CIORICI, directorul editorial al portalului de ştiri UNIMEDIA. Dumitru Ciorici este şi cofondatorul instituţiei media. Anterior a activat în sectorul neguvernamental de tineret, exercitând funcţia de preşedinte al Centrului Tânărului Jurnalist.

1. Aţi pus baza activităţii de acest gen acum şase ani, în 2005. Cum a fost la început? Aţi crezut din start în succesul acestei afaceri sau aţi pornit-o ca pe o aventură?

Personal, nu m-am aşteptat să fie atât de greu, dar efortul a fost răsplătit, cum spune o maxima latină: “Sfârşitul încununează opera”. Și abia “încălzim motoarele”. La început, am muncit mânaţi doar de entuziasmul de a face şi a aduce pe piaţa media ceva nou. În timp însă, am înţeles că acest proiect poate rezista doar dacă va avea la bază componenta de business. Astfel, de vreo patru ani, sloganul „presa este o afacere” stă în capul mesei.

2. Care sunt avantajele şi dezavantajele unei publicaţii online?

Piaţa online oferă foarte multă flexibilitate, dar şi posibilităţi. Principalul atu al unei publicaţii online este operativitatea, dar şi interacţiunea sub diferite forme cu cititorii (conţinut de tip multimedia: text, foto, video etc.). Cu regret, există şi aspecte mai puţin plăcute, astfel, în goana după „întâietate” şi „exclusivitate”, se pot strecura multe greşeli de diferit ordin, ceea ce acţionează asupra calităţii ştirilor.

3. Portalul UNIMEDIA a fost învinuit de multe ori de partizanat politic. Care este totuşi „apartenenţa voastră politică”?

Vă răspund cu o întrebare: Există vreo instituţie media din Moldova care nu a fost învinuită de partizanat politic? Cu regret, la noi, lansarea unei publicaţii media este umbrită întotdeauna de veşnica întrebare: „Ai cui sunt?”, uneori argumentată, dar de foarte multe ori bazându-se doar pe zvonuri. Nici UNIMEDIA nu a scăpat de „etichetări politice”. Spre exemplu, în 2005 se spunea că suntem un proiect al PPCD (în mare parte, pentru că am avut un slogan asemănător la ziarul Asta Da), în 2007 – al PL (anul când Dorin Chirtoacă a devenit primar de Chişinău),  iar în 2009 – se zvonea că am favoriza PLDM-ul (pentru că acest partid a cumpărat un volum mare de publicitate de la noi), iar acum, de câteva luni – se vorbeşte că am avea doi noi finanţatori – Igor Dodon şi/ sau Vlad Plahotniuc. Faptul că fiecare partid ne plasează în grădina concurenţilor politici este suficient pentru mine să ştiu că mergem în direcţia corectă. Politica editorială la UNIMEDIA este decisă de directorul editorial. Aceasta prevede echilibru şi imparţialitate în redactarea ştirilor. De mai bine de un an sunt singurul responsabil de acest lucru, iar rezultatele traficului ne arată că un public tot mai numeros are încredere în noi, în informaţiile pe care le publicăm (20 de mii de utilizatori unici în 2009 şi 33 de mii în 2011). Acesta este principalul nostru stimul.

4. Uneori, aţi avut de suferit de pe urma politicului, mai ales între anii 2005-2009, îmi amintesc aici cazul când Procuratura Generală „v-a rugat” să le „oferiţi” anumite date despre vizitatorii site-ului web UNIMEDIA.MD. Cum v-au influenţat aceste evenimente?

Prima dată când am avut de “furcă” cu Procuratura şi SIS, am avut mai multe temeri. Am reacţionat dur şi am ţipat cât ne-au ţinut puterile. Presupun că forţa mediatică a UNIMEDIA a tăiat din elanul acestor instituţii. Este interesant faptul că ne-am ciocnit cu astfel de probleme atât pe timpul guvernării comuniste, cât şi al democraţilor. Susţinuţi de colegii de breaslă şi de instituţiile de media din ţară, am reuşit să depăşim momentele mai grele.

5. Ce este şi cu ce se „mănâncă” jurnalismul online? E un altfel de jurnalism, ca format, ca mod de a scrie, ca prezentare sau tematici de abordare?

UNIMEDIA a fost primul portal de ştiri online din Moldova. Am fost primii care am adus noutăţi în timp real, comentarii Live Text, am organizat interviuri acordate de politicieni utilizatorilor de Internet din Moldova, am fost susţinătorii constanţi ai bloggerilor. În ce priveşte sintagma jurnalism online, pot să vă spun că noi am intrat pe piaţă cu un standard propriu de scriere a ştirilor, care a prins mult la public în perioada anilor 2007-2010. Jurnalismul online este acelaşi jurnalism clasic, având la dispoziţie mai multe instrumente şi, cel mai important, nefiind constrâns de foarte multe reguli. Dacă facem abstracţie de cerinţele „Codului Deontologic al jurnalistului”, celelalte „rigori” sunt simple: fii cât mai creativ, original în abordare, simplu, plăcut pentru vizitatori, surprinde întotdeauna prin modul în care afişezi informaţia.

6. UNIMEDIA a rămas, în mare parte, un news agregator, chiar dacă aţi declarat de câteva ori, pe parcursul ultimilor ani, că veţi începe a produce mai mult conţinut propriu. Să înţelegem că nu este prea căutat/ accesat conţinutul propriu sau e altceva la mijloc?

Aş vrea să fac câteva precizări. În 2005, ştirile proprii reprezentau 1% din conţinutul site-ului, iar în 2007, am ajuns la 15%. Acum, în 2011, peste 70% din conţinutul site-ului este produs de echipa angajată în departamentul editorial. Deci opinia că am fi un news agregator, în mare parte, este eronată, din punctul meu de vedere. A mai rămas să acoperim Ştirile Externe, Monden, Cultură, IT, Auto şi vom depăşi cifra de 90% în producerea de conţinut propriu. Cred că de îndată ce piaţa va difuza şi va redirecţiona mai mulţi bani către online, noi vom fi în stare să oferim şi mai mult conţinut propriu, într-o formă şi mai diversă, atractivă.

7. „Şocant!” „Incredibil!” „Devastator!” Aceste cuvinte au apărut nu o dată în titlul ştirilor de pe UNIMEDIA.MD. Este acesta un prim pas spre aşa-numita „tabloidizare” a UNIMEDIA, sau e o strategie de a atrage cât mai mulţi vizitatori?

Dacă veţi studia atent titlurile ştirilor de pe UNIMEDIA din ultimele cinci-şase luni, veţi observa că astfel de formulări au fost excluse şi apar tot mai rar. Este un pas prin care ne dorim să punem mai mult accent pe calitatea informaţiilor şi a titlurilor, chiar cu riscul să pierdem un oarecare număr de vizitatori. Personal, am obosit să citesc titluri care conţin „Află aici”, „Şocant”, „Click aici”. Am interzis utilizarea acestor formule în cadrul instituţiei noastre. „Nu dorim să ofensăm intelectul vizitatorilor Unimedia” – este o regulă pe care am învăţat-o de la colegii de la The Economist. Pentru asta, am renunţat la nuduri, la imagini video şi foto şocante publicate în fiecare zi.

8. Apropo, din ce şi cum îşi câştigă pâinea cei care lucrează la UNIMEDIA.MD? Or, să înţelegem că UNIMEDIA chiar este profitabilă şi se poate hrăni exclusiv din publicitate?

În Moldova există doar câteva instituţii de presă online care se autofinanţează în proporţie de 100% din contractele publicitare. Pot să afirm cu mândrie că UNIMEDIA este una dintre cele trei-patru instituţii de presă. Faptul că numărul vizitatorilor UNIMEDIA este în creştere, iar volumul de publicitate a crescut de patru ori timp de un an – sunt doi indicatori importanţi care vorbesc despre rezultatele noastre. Apropo, spre deosebire de alte surse de informare, noi nu acceptăm ştirile publicitare politice. Am făcut-o în 2009 şi ne-am pomenit cu o problemă gravă de imagine. A fost o lecţie bună, după care orice oferte de acest gen au fost categoric refuzate. Concluzia: Având obrazul curat, poţi câştiga mai mulţi bani.

9. Tot mai multe voci spun că new-media, în special internetul, este „asasinul ziarelor”. E o bătălie pe care mass-media tradiţională a pierdut-o sau o victorie pe care new-media a câştigat-o?

Viziunea mea este că presa online a câştigat bătălia în ce priveşte operativitatea. Ştirile sunt un produs “uşor alterabil”, iar ziarele nu au avut niciodată capacitatea să le livreze în timp util. Consider că ziarele ar trebui să-şi reorienteze conţinutul spre analiză, interviuri, reportaje, investigaţii, interpretarea informaţiilor. M-aş feri să afirm cu certitudine că presa online este „asasinul ziarelor”. Tehnologiile moderne îşi vor spune cuvântul şi în acest domeniu, iar publicaţiile print ar putea ajunge în casele oamenilor sub o formă nouă.

10. Pe parcursul ultimilor ani aţi dezvoltat câteva produse şi idei noi pentru site. Să ne aşteptăm şi pe viitor la „surprize” plăcute în acest sens?

Avem un document intern, intitulat „Dezvoltare strategică”, pe care îl completăm în fiecare zi cu noi idei. Sper să nu greşesc, dar în prezent avem peste 10-15 puncte în acest TO-DO List. Din păcate, nu le reuşim pe toate. Cea mai îndrăzneaţă dintre toate este ideea lansării unor versiuni locale ale portalului de ştiri UNIMEDIA în diferite raioane ale ţării. Acest pas necesită investiţii mari. Anumite schimbări le veţi observa în fiecare lună.

11. Cum va arată UNIMEDIA.MD şi piaţa media online, în general, peste trei-cinci ani?

Peste cinci ani eu văd UNIMEDIA astfel: circa 20-30 de angajaţi, elemente de TV online, mai mult conţinut exclusiv, 95-100% de conţinut propriu, emisiuni realizate într-un studio video al nostru, ştiri scrise calitativ etc. Dar toate acestea cu o singură condiţie, ca aceeaşi echipă să asigure managementul şi în continuare. În ce priveşte media online în Moldova, cred că va fi un domeniu dinamic şi în următoarea perioadă, posibil că vom fi  martorii unor noi modele media, proiecte pe alte nişe – de ce nu, unele servicii de informare care ar putea funcţiona în paralel cu site-urile de ştiri. Voi saluta orice proiecte media utile publicului.

Victor Gotișan

 

Exit mobile version