Home

UNIMEDIA la 6 ani! Știați că…

Nu aș fi scris pe blog. Dar e ziua de naștere UNIMEDIA – facem 6 anișori și ne pregătim de școală 🙂 Nu am cum să nu scriu (nu am făcut-o din ianuarie, motiv pentru care mai mulți prieteni mă ironizează), mă simt obligat. Privesc în urmă și nu-mi vine să cred cât timp a trecut și ce am reușit. Mărturisesc, nici eu, nici partenerii mei nu ne-am fi gândit că vom ajunge să fim cea mai importantă sursă de știri on-line pentru circa 30-35 mii de persoane din Moldova. Pe vremea aia pur și simplu credeam orbește că putem dărâma munții. Întâmplarea a făcut astfel, să ne demonstreze că a crede și a munci nebunește pentru un scop – se răsplătește într-un fel sau altul.

Azi nu vom organiza recepții, manifestări grandioase. Vom sărbători cu o cupă de șampanie în modestul nostru birou de la etajul 10, un culcuș care uneori e atât de cald, ca a doua casă. Ne vom aminti la sigur și de toți cei care ne-au sprijinit, prietenii care ne ajută sincer în fiecare zi (ei se știu). Probabil vom utiliza banii pentru a procura echipament mai performant. În sfârșit vom scăpa de microfonul cu cablu care a amărât viața multora dintre noi 🙂 Și dacă prognozele se vor adeveri, ne cumpărăm și o cameră HD pentru ca voi, vizitatorii, să aveți parte de imagini video mai calitative.

Mi-aș dori să organizăm o petrecere pentru prietenii noștri din blogosfera și cei de pe facebook. Nu știu dacă ne va reuși în acest an, dar la sigur rămâne în planurile noastre.

Și pentru că e sărbătoare, sper și pentru voi, am decis să public câteva curiozități. Fiecare decide cât sunt de interesante.

Câteva lucruri care nu le știe fiecare despre UNIMEDIA:

Știați că... atunci când am demarat afacerea UNI.MD, mai târziu UNIMEDIA, noi cei 4 fondatori ne înglodaserăm în niște datorii de peste 60 mii lei (da, am fost Bravo, le-am acumulat la ziarul Asta DA). UNIMEDIA a fost o motivare excelentă ca să nu “rupem cuiul”. Am întors datoriile în câțiva ani. Până la ultimul bănuț.

Știați că... atunci când am demarat afacerea UNIMEDIA, eu nu aveam decât 18 ani, iar ceilalți colegi 20 și respectiv 22.

Știați că... UNIMEDIA este, probabil, unica instituție media de știri on-line din Moldova, care are cca 15 angajați și care se autofinanțează în proporție de 100% (contracte publicitare oficiale).

Știați că... la UNIMEDIA toate salariile se plătesc oficial, pe card, cu toate impozitele achitate către stat.

Știați că… la compania care deține portalul de știri UNIMEDIA dețin cote-părți: Vasile și Sergiu Gălușcă, Tudor Darie, Dumitru Ciorici – grup de “acționari” majoritari (75%) și PublikaTV- “acționar” minoritar, 25%.

Știați că… timp de 4 ani de la lansare, nimeni din managementul companiei nu a primit salariu. Totul a fost făcut pe entuziasm, viziune și uneori chiar din naivitate.

Știați că... UNIMEDIA în decursul scurtei sale istorii nu a luat (și nici nu va lua) bani neoficial (pe sub masă) de la nimeni. Totul a fost stipulat în contracte de publicitate oficiale. În același context, nimeni din redacție nu a primit vreodată ordin să organizeze campanii de promovare sau de denigrare a cuiva. (unica greșeala care am făcut-o la acest capitol: am acceptat știri cu P în campania electorală din 2009. Ne-a fost de învățătură și am exclus acest tip de publicitate din acel an. “Eroarea” ne-a costat “câteva kg” bune de imagine).

Știați că… UNIMEDIA a fost primul cel care a susținut constant bloggerii din Moldova, oferindu-le spațiu pe site pentru exprimare. Acum avem VoxReport – lider printre platformele de analiză/opinie din Moldova.

Știați că… am refuzat de mai multe ori să vindem afacerea UNIMEDIA pentru bani buni, doar pentru ca să nu fie schimbată politica editorială și managementul companiei. Nu puteam accepta ca idealul pentru care am muncit să fie ponegrit, schimbat, utilizat în scopuri politice. Câteodată mă gândesc că suntem naivi. Nu știu, poate.

Astăzi ne simțim mai puternici. Mai bine informați, mai lucizi în acțiuni, mai motivați pentru a ne atinge scopul – o instituție media care adună cei mai tari jurnaliști din on-line și o afacere care să se dezvolte corect și profesionist întru binele societății, dar și al nostru (nu pot să neg, peste tot există o doză de egoism). Avem planuri mari, sper să ne țină sănătatea să le ducem la bun sfârșit pe toate. Știm foarte bine unde greșim și mizăm pe toleranța și înțelegerea voastră până când buzunarul și contextul ne va permite să le eliminăm pe toate (prietenii știu detalii).

Am certitudinea că UNIMEDIA nu e doar un site de știri. E un curent care a pornit de la tinerii ce visează la un alt mod de viață, gândesc “outside the box”. UNIMEDIA reprezintă o nouă generație de oameni ce cred în alte valori și au o voință puternică de a-și transforma țara în una plăcută pentru căminele lor.

Și asta face din UNIMEDIA un site special.

 

Exit mobile version