Home

TOP 10 “jurnaliuji” în 2010

Vineri, 17 decembrie 2010, Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat “Gala 10 jurnaliști ai anului“. În fiecare an există mulți care consideră că premiile au fost acordate pe merit, dar există și “cantore” care au cu totul alte viziuni. Nu am să polemizez nici cu primul grup, dar nici cu ceilalți. Experiența oricărui top îmi spune că adevărul este undeva la mijloc.

În timpul evenimentului au fost premiați 10 cei mai buni jurnaliști ai anului 2010 + s-au acordat 4 premii speciale. În continuare, am întocmit și eu un top – așa cum l-am simțit eu. Nu pretind că ar fi mai corect decât cel decis de CJI, dar vă propun să-l luați ca un punct de vedere subiectiv. Eu nu am să operez cu mere, ci cu “facts” care au făcut agenda publică.

Așadar, “jurnaliuji” (e un cuvânt de ordine în discuțiile pe care le am cu o persoană 🙂 ), dar și “altele”, care merită apreciate:

1. Premiu pentru Elena Robu, ProTV
2. Premiu pentru Fabrika(PublikaTV) sau Cabinetul din Umbră(JurnalTV)
(Sunt două emisiuni care au schimbat total dinamica talk-show-urilor pe piața media din Moldova)
3. Premiu pentru campania AM CU CE!, ProTV
4. Premiu pentru campaniile “Arborează un Drapel” și “Dăruiește o poveste”, PublikaTV
5. Premiu pentru Sorina Ștefârță, Ziarul Timpul
6. Premiu pentru Diana Răileanu, Radio Europa Liberă
7.  Premiu pentru Vladimir Thoric, ziarul Panorama
8. Premiu pentru Privesc.Eu
(aici mă simt nevoit să fac un comentariu: așa cum UNIMEDIA a spart piața on-line în 2007-2008 cu știri și comentarii text la minut, exact la fel a făcut privesc.eu cu live video în 2010. Este o noutate demnă de toată aprecierea. Păcat că breasla jurnalistică beneficiază de acest serviciu în fiecare zi, dar refuză să-l aprecieze)
9. Premiu pentru buletinul de știri TV7
10. Premiu pentru buletinul de știri Mesager
11. Neapărat un premiu pentru presa on-line. Indiferent pentru cine ar fi, trebuie să existe cel puțin “un apreciat”.
(Sau nu avem presă online? Sau nu citește nimeni presa online? Eu am alte date.)

+ 2 premii zmeura de aur:

a. Premiu pentru cele multe știri de dezinformare și manipulare realizate – Agenția Omega
b. Premiu pentru distribuția pe scară largă a știrilor de dezinformare realizate de Omega – NIT

😀

Eu salut evenimentul organizat de colegii CJI și îl susțin de fiecare dată, deși nu întotdeauna am împărtășit opiniile cu privire la brațele în care ajung merele de cristal. Am și câteva propuneri pentru următoarele Gale cu titlul “Cei mai buni jurnaliști ai anului”:

1. Partajarea secțiunilor concursului în TV/Print/On-line/Radio
Așa cum au menționat V. Butnaru și V. Botnaru, este tot mai greu, dar și incorect să avem un concurs între TV și radio. Sau între presa scrisă și online. Fiecare trebuie să concureze pe segmentul care activează.

2. Premiu pentru categoria presa on-line
Nu a existat niciodată premiu pentru presa online în Moldova. Dar, pun pariu că mai toți citesc dimineața știrile de pe Internet și privesc live-uri video.

3. Promovarea mai activă a evenimentului
Gala 10 jurnaliști ai anului este un eveniment care ar trebui promovat mai mult. În fiecare an, unii sunt luați prin surprindere de eveniment. Nici nu știu că va avea loc. Într-un final, sala Teatrului Mihai Eminescu rămâne cu multe locuri goale. Este cazul să se investească mai mult efort în promovarea evenimentului și, de ce nu, și în programul propriu-zis al Galei.

Felicitări premianților de vineri. Poftă bună la savurat mere și mult succes tuturor colegilor în bătălia pentru calitate și nu pentru cantitate.

Exit mobile version