Home

ProTV Chișinău este de vânzare

Postul de televiziune ProTV Chișinău se vinde. Cel puțin așa spun colegii din presa de la București. Oficial, încă nu a fost difuzat niciun comunicat de presă (probabil încă se duc negocieri). În urma tranzacției, postul de la Chișinău, deschis în 1999, va trece din proprietatea lui Adrian Sârbu la Central European Media Enterprises (CEME) – o companie americană care deține mai multe afaceri în media din Europa Centrală și de Est.

Background: ProTV București a fost lansat în 1995 la București de către omul de afaceri Adrian Sîrbu. După aceasta au urmat multe alte produse – unite toate sub brandul de MediaPro Group. În 1999, cu un procent majoritar, acesta a lansat și o filială în R. Moldova – ProTV Chișinău. Potrivit informațiilor declarate la Consiliul Coordonator al Audiovizualului, la înregistrarea în Moldova, cca 90-95% din pachetul de acțiuni aparțineau lui Sârbu, iar restul – familiei Giosan (Cătălin Giosan este directorul ProTV Chișinău). Ulterior, Adrian Sîrbu a fost numit President și Chief Executive Officer al CEME. În următoarea fază, managerul român a vândut pachetul majoritar de acțiuni al MediaProGroup către compania americană pentru care acesta muncește. Se pare că același scenariu se va aplica și în cazul postului de la Chișinău. În aprilie 2010, ProTV Chișinău a trecut de pe MediaPro SRL în Prodigital  SRL – perioadă în care CEME ar fi intrat în posesia a tot ce înseamnă MediaPro Group.

Concluzii: Tind să cred că acest pas este în beneficiul televiziunii din str. Petru Maior, deoarece prin această mișcare compania americană dă de înțeles că există potențial media și în R. Moldova. CEME ar putea decide o infuzie de bani, probabil pentru creșterea producției autohtone și a razei de acoperire. Nu este exclusă și variantă în care vor fi deschise noi posturi TV care aparțin aceluiași grup. Oricum, scopul principal rămâne sporirea veniturilor. Aceste noutăți ar putea aduce noi elemente de dinamizare a pieții, după ce 2010 a adus publicului moldovean mai multe lansări în peisajul mediatic de la Chișinău.

Exit mobile version