Marian Lupu a schimbat tactica în campania electorală, iar acest lucru se vede cu ochiul liber. Dacă până nu demult acesta apărea în public și avea un mesaj comun cu ceilalți lideri ai AIE, de la o vreme, democrații au o nouă abordare – de distanțare și afișare a unui mesaj separat (următoarea guvernare va miza pe politici sociale, criticarea acțiunilor premierului, etc.).
Săptămâna trecută președintele PDM, Marian Lupu, “l-a luat repede” pe liderul PLDM, Vlad Filat, declarând la o întâlnire cu alegătorii că așa nu se mai poate, că partidul condus de acesta nu va mai accepta asemenea comportamente din partea lui Filat, care să pună în pericol dezvoltarea statului. Deși nicio instituție media nu a fost prezentă la eveniment, aceste declarații au fost promovate cu insistență de serviciul de presă al formațiunii, care evident au și fost preluate de mass-media.
Mai nou, zilele trecute și vicepreședintele PDM, Valeriu Lazăr, se declara nemulțumit de politica externă promovată de Mihai Ghimpu. “În loc să caut investiţii în Moldova, eu trei luni de zile am alergat la Moscova să sting incendiul provocat de voi”, spunea Lazăr la o dezbatere electorală, declarație care iarăși a fost distribuită “cu plăcere” de serviciul de presă al PDM.
Ieri, în cadrul unei emisiuni la PublikaTV, Igor Corman (PDM) “i-a scăpat câteva lovituri sub centură” lui Iurie Leancă referitor la politica externă. Timp de un an, nu-mi amintesc democratul să fi avut vreo obiecție la adresa diplomatului, care, trebuie să recunoaștem, este unul dintre cei mai buni miniștri din Guvern.
Reacțiile și noua atitudine a Partidului Democrat pot fi abordate și prin prisma spuselor lui Dan Dungaciu. Acesta declara într-un interviu că lui Marian Lupu nu i-a reușit foarte bine să atragă electoratul comunist. Plecând de la această idee, dar și de la modul cum NIT și Omega încearcă pe cât de mult posibil să “încleie” imaginea “de neutru” a lui Marian Lupu cu cea de “român” a lui Mihai Ghimpu (cel mai elocvent exemplu poate fi văzut aici), argumentul cu “distanțarea” ar fi o strategie bună. Este știut lucru că liderul PL este utilizat pe post de “sperietoare” pentru electoratul rus. PCRM o face foarte bine.
În noua conjunctură, Lupu încearcă să se plaseze departe de imaginea liderilor și a partidelor liberale (AMN, PLDM, PL). Uneori, își permite chiar să-și atace destul de pipărat colegii de Alianță. Anatol Țăranu declara pentru UNIMEDIA că e o manieră inteligentă de a atrage electoratul de stânga. Și Vlad Filat nu s-a aruncat să-l apostrofeze pe Lupu, manifestând destul de multă “înțelegere”. Știe Filat de planurile lui Lupu?
Încă nu e clar încotro se răsfrânge “bunăstarea, respectul și progresul” PDM: Este o tactică de a-i lăsa cu “fundul gol” pe tovarășii comuniști sau viziunile PDM au suferit modificări?! Nu ne rămâne decât să sperăm că Marian Lupu crede în viitorul AIE și după 28 noiembrie.