Home

Încotro bat Vântu și PublikaTV?

PublikaTV își pregătește “pista de lansare”. Din câte se pare, în acest moment se pun fundițele proaspătului platou de filmări (recunosc, arată impresionant) și se instalează “tehnica pentru dj-eală”. Băieții veniți în vizită de la RealitateaTV au rămas plăcut surprinși de studiou. “E chiar mai fine ca la RealitateaTV. Este și mai spațios”, a exclamat unul dintre ei.

Ultimele informații pe care le am arată că managerii de aici au planuri foarte serioase, care, (atenție!) costă o groază de bani, dar și sunt de lungă durată. PublikaTV își construiește de la zero platoul pentru mai multe studiouri, angajează sute de oameni, se va acorda atenție sporită la aspectul drepturi de autor și acoperire, va avea mai multe blocuri de producție și, colac peste pupăză, se pare că încă face și noi achiziții (revin la subiect).

Ca și toată lumea m-am întrebat și eu la ce naiba bagă Vântu atâția bani în media din Moldova. “Să facă business”, spuneau niște voci. Seriously!?

Care ar fi motivele pentru care Vântu pompează atât de intens fonduri în necăjita noastră țară?

1. Business?
Pe dracu’! La milioanele (de euro) care se bagă mă îndoiesc că aici vorba de business. Investițiile s-ar putea recupera cel devreme peste vreo 10 ani. Asta doar dacă, dintr-o minune sau alta, chiar și se întâmplă. Are Vântu interes să-și întoarcă 10 milioane din miliardele de euro pe care le are peste 10 ani?! Nu știu cum vă cad vouă la stomac poveștile despre teoria business-ului, dar eu mai bine mă duc să privesc o reclamă proastă decât să cred gluma asta.

2. Să influențeze politicul/Să scoată bani din asta?
Să nu excludem ideea și să o plasăm pe raftul însemnat cu “s-ar putea”. Întrebarea care îmi sună acum e următoarea: Care este interesul lui Sorin Ovidiu Vântu să influențeze politicul de la Chișinău? Aș înțelege dorința acestuia dacă mutăm discuția pe zona geografică numită România, dar de ce l-ar durea pe Vântu o bucățică de pământ locuită de 2-3 milioane de oameni, cea mai săracă din Europa, etc. O știe o lume întreagă, suntem săraci lipiți, de unde naiba să mai scoți încă bani din noi și ai noștri bravi politicieni?! Legătura dintre toate aceste piese pare puțin slabă pentru a da curs unei idei cu prieteni în politică, trafic de influență, etc.

3. Mandatul extern?
În urmă cu câteva săptămâni, cunoscutul jurnalist român, Cătălin Tolontan, afirma că, în opinia sa, Vântu are un mandat extern de a democratiza R. Moldova. “SOV are un mandat. Are mandatul – un mandat extern – de a încerca să “democratizeze” piața media din Romania și acum, brusc, piața media din Moldova. Pentru că nu are nicio explicație economică investiția majoră pe care o face la Chișinău, alta decât a încerca să-și obțină un soi de imunitate sau bunăvoință de undeva de afară, de la americani, de la europeni, investind în media”, spunea acesta aici.

Dintre toate variantele de mai sus (altele nu cred că mai sunt), tind să-mi asociez gândurile cu ultima, care pare cea mai plauzibilă. Banii nu sunt o prioritate pentru magnatul român, iar influențarea vieții politice nu reprezintă un interes pentru el personal (poate pentru alții din anturajul său). În concluzie, tind să cred că investiția vine mai de la Vest decât ne așteptam (sau poate Est?). Mass-media poate schimba modul de gândire al oamenilor într-o țară. M-am convins de acest lucru în bătălia noastră de a construi site-ul cu nume de cod UNIMEDIA. Poate fi mâna europenilor, a americanilor, sau poate chiar și a lui Traian Băsescu, care i-au zis dlui Vîntu mai mult sau mai puțin informal: “Apucă Moldova și trage-o spre Vest!”. Să dea Domnul să fie așa. Cel puțin, asta e cea mai puțin proastă variantă din toate cele 3.

Oricum, să nu băgăm mâna în foc și să dăm curs sfatului venit de la Vasile Botnaru (șeful biroului Europa Liberă la Chișinău) – să așteptăm și să vedem ce vor face pe sticlă. În termen de câteva luni, dar poate și ani, vom înțelege “ce fel de ingrediente se toarnă în această zeamă cu miros plăcut: produse artificiale sau naturale”.

UPDATE (ora 11.40): Se vehiculează și faptul că Vântu ar avea un partener aici la Chișinău, care este cel mai interesat de lansarea televiziunii. Până acum doar bârfe, fără nume concrete. Așteptăm “limpezirea apelor” 😉

P.S. Mă interesează dacă mai sunt “teorii conspiraționiste”. Și dacă cineva nu pote dormi din cauza lor, o să-mi facă plăcere să le citesc mai jos 😉

Exit mobile version