Portalul de ştiri UNIMEDIA a lansat o campanie prin care le oferă cititorilor posibilitatea de a susţine cu idei, dar şi financiar, dezvoltarea acestuia. Mulţi au rămas surprinşi, alţii au aprobat, iar a 3-a categorie a băgat acţiunea în categoria “cerşetorie” (greşit!). Am discutat mai mult în echipă despre acest subiect, decizia finală fiind “pentru” din mai multe considerente.
Am să mă refer aici mai specific doar la unul pentru care manifest un interes sporit – testul de mentalitate.
Oamenii din vestul Europei, dar şi americanii, sunt obişnuiţi să plătească pentru un serviciu[1], iar dacă acesta e gratuit – atunci caută o modalitate prin care să ofere ceva în schimb. O altă categorie de oameni pur şi simplu sunt gata să se implice fără remunerare pentru a susţine fie o idee, fie a dona bani pentru un serviciu/activitate pe care o consideră importantă şi care promovează valori apropiate gândirii lui.
Probabil nu este cazul să intru în detalii în cazul preşedintelui american Barack Obama, care a fost susţinut prin donaţii de 1,5,10, 50, 100 dolari USD (evident au fost oameni care au dat şi mai mult). Milioane de americani au susţinut financiar campania lui Obama, identificându-se cu mesajul şi valorile promovate de acesta. Astfel, oamenii simpli s-au simţit membri ai echipei actualului preşedinte pentru că au contribuit şi ei la câştigul acestuia.
Astfel de cazuri sunt sute şi mii. Sunt sigur că sunteţi la curent şi voi cu asemenea exemple.
De mai mult timp există persoane care ne întreabă cum pot susţine UNIMEDIA. Întrebarea noastră către noi a fost: “De ce să nu le oferim această posibilitate?” (mai ales că perioada de criză financiară afectează serios şi R. Moldova, inclusiv UNIMEDIA). Şi uite că le-am oferit-o. Nu eşti impus să plăteşti, nu-ţi reproşează nimeni nimic dacă nu o faci. Eşti liber să alegi ce faci cu banii tăi. Iar dacă totuşi te decizi să contribui, ştii exact cum s-au cheltuit banii tăi. În rezultat, s-ar putea să vezi pe UNIMEDIA emisiuni video, reportaje şi analize cu invitaţi speciali, declaraţii audio – într-un cuvânt – primeşti mai mult şi mai calitativ decât până în prezent. Sau, ar putea fi invers – nu primeşti mai mult, poate nici cât ai primit până acum.
Mă întreb acum, sunt gata oamenii din Moldova gata să înţeleagă acest lucru, să meargă mai aproape de gândirea occidentală, sau rămâne încă înglodată în clişeele vechi? E greu să spun – vom afla acest secret mai târziu.
[1] Cu 3-4 ani în urmă vizitam un obiect istoric din Krakov, Polonia. Intrând în curtea edificiului am văzut un rând de vreo 15-20 oameni la ghişeu. Împreună cu Tudor, nemulţumiţi că trebuie să aşteptăm, ne-am ocupat locul pentru a ne procura şi noi bilete de intrare. Am plătit zloţii care se cereau acolo, am primit o foiţă, care o păstrasem să o arătăm la intrarea în castel. Să vezi minune – nimeni la intrare nu verifica dacă ai plătit sau nu. Mult timp după asta nu mă puteam împăca cu ideea că e posibil aşa ceva. Uite că e… şi depinde doar de noi!
Schimbarea începe de la fiecare! 😉