Home

La o cafea “tare” cu trimisul special al Consiliului Europei la Chişinău, Jean-Louis Laurens

După evenimentele recente de la Chişinău, în care tinerii au fost bătuţi, iar presa independentă – intimdată şi limitată în a accesa informaţia, comunitatea internaţională, cu greu, dar îşi îndreaptă privirile spre Moldova. Primii care şi-au trimis reprezentanţii pentru a se documenta despre situaţia creată sunt cei de la Consiliul Europei. Jean-Louis Laurens, directorul general al departamentului pentru democraţie şi afaceri politice se află zilele acestea în Chişinău într-o vizită de documentare. Astăzi dimineaţă, alături de alţi 3 colegi din media, am fost invitat la o discuţie cu dl Laurens, în care i-am vorbit şi despre cealaltă faţă a lucrurilor povestite de reprezentanţii guvernului.

Partidele de opoziţie au avut grijă să-l informeze ieri pe reprezentantul CE despre batjocura faţă de tinerii arestaţi şi cel mai probabil – omorâţi de regimul de la Chişinău. Astăzi, împreună cu ceilalţi colegi din media l-am informat pe dl Laurens despre situaţia mass-media din Moldova şi blocajul INTERNET al câtorva Internet Provideri, realizat la comanda autorităţilor moldovene, fapt nemaiîntâlnit în Europa.

Şocat, dar cu promisiunea că lucrurilor nu vor rămâne cum sunt, reprezentantul CE a dat asigurări că în cursul săptămânii viitoare, comunitatea internaţională va avea o reacţie corespunzătoare. Nu ştiu de ce, dar am îndoieli. Aşteptăm şi vedem!

În următoarele săptămâni, adunarea parlamentară a Consiliului Europei va pune în discuţie plenară situaţia din Moldova, care, după spusele lui Laurens, se vrea a fi trecută cu vederea de unele grupuri din aparatul european.

Idei scurte prinse din cuvintele lui Laurens:
– unele rapoarte cu privire la situaţia din Moldova ale comunităţii europene (şi nu numai), realizate la acelaşi subiect, sunt diametral opuse; (Concluzia mea: cineva face foarte bine lobby şi la nivel internaţional pentru ca guvernul moldovean să nu o ia tare peste urechi şi ca lucrurile să fie trecute cu vederea);
– nu în zadar CE este primul care şi-au trimis reprezentant pentru a se documenta; (Concluzie: Spun ei că vor avea o reacţie pe măsură şi sunt foarte interesaţi şi îngrijoraţi de ce se întâmplă în Moldova. Să vedem!)
– intenţionează să ridice problema Moldovei în adunarea parlamentară a CE la următoarele şedinţe; (Oare ce ar putea soluţiona?)
– mai multe echipe de observatori se vor afla la Chişinău în următoarea perioadă pentru a întocmi rapoarte despre situaţia media, tortura aplicată de autorităţile moldovene, teroarea în masă, organizarea alegerilor, situaţia Teleradio Moldova;
– miniştrii moldoveni care s-a întâlnit cu dl Laurens până ieri seara i-au prezentat date care arată că doar 28 de tineri au avut semne uşoare de violenţă pe corp, admiţând că tratamentul aplicat lor nu a fost cel mai adecvat. (Ce minciună sfruntată!);

Deşi CE a avut întotdeauna o prezenţă ştearsă în atitudine faţă de ce se întâmplă la Chişinău, să sperăm că eforturile acestora, combinate cu cele ale altor autorităţi europene şi internaţionale, vor reuşi să potolească teroarea pe care Voronin încearcă să o instaleze în Moldova. Păcat că de pe urma acţiunilor “familiei comuniste”, suferim şi am putea suferi şi mai mult, noi, cetăţenii simpli!

Exit mobile version