Home

Începutul de campanie electorală în viziunea mea

Moldova “plină” de politicieni! Aşa arată raioanele ţării noastre în aceste zile, când funcţionari de stat, miniştri, deputaţi sau alte “rude” ale acestora se “înghesuie” la vizite în teritoriu pentru a convinge electoratul că ei sunt cei mai bravi şi merită votul la 5 aprilie. Dincolo de toate acestea, în cele aproape 4 săptămâni de campanie, se conturează şi strategia pe care şi-au însuşit-o câteva partide în a-şi comunica mesajul către electorat. Foarte scurt, încerc să-mi expun gândurile despre strategia de promo a câtorva partide pe care le-am observat. 

Partidul Democrat din Moldova
PDM “fuge” de a promova imaginea lui Dumitru Diacov pe print, on-line şi TV (în comparaţie cu AMN şi PL) şi mizează pe imagini de campanie bine realizate, atât ca mesaj, cât şi ca finalizare estetică. “Moldova merită mai mult” este sloganul de campanie şi este primul care a ajuns pe INTERNET, cât şi pe billboard-urile din Chişinău.

Alianţa Moldova Noastră
Surprinzător, AMN, dintr-un partid “greoi” s-a transformat peste noapte în unul foarte dinamic. Au cucerit moldweb-ul cu lansarea jocului “Serafică fără frică”, “bombardează” presa cu comunicate de presă despre activităţile ce urmează să le facă şi au realizat spotul video (unul destul de reuşit) în doar o săptămână. “Partidul soarelui” a apărut pe billboard-urile Chişinăului al 3-lea (după PDM şi PLDM dacă nu greşesc) şi mizează în primul rând pe imaginea liderului Serafim Urechean, cât şi a echipei acestuia. Mesajul promovat are 2 “tăişuri”: 1. Lovesc în comunişti 2. Promovează AMN la guvernare cu o “echipă puternică în toată ţara”.

Partidul Liberal Democrat din Moldova
La fel ca şi PDM, PLDM preferă în mare parte imagini de campanie fără prezenţa liderilor pe billboard-uri. Spre deosebire de primul, dar în similitudine cu AMN, mesajul PLDM are 2 “bifurcări”: 1. Atacul PCRM 2. Promovarea sloganului “Verde pentru Moldova”. Mesajul comunicat prin intermediul semaforului este bun şi inovator, însă aşteptam o finisare estetică mai bună a acestuia pentru bannerele de pe INTERNET şi billboard-uri. Marele avantaj PLDM este melodia de campanie puternică compusă de Hans Zimmer, notele căruia însoţesc orice activitate şi spot electoral al acestui partid.

Partidul Social Democrat din Moldova

MOLDOVĂ PUTERNICĂ – ECONOMIE PUTERNICĂ – VIAŢĂ MAI BUNĂ!, Timpul renovării a venit – aşa arată mesajele de campanie a PSD. Billboard-urile îi scoate în prim-plan pe Dumitru Braghiş şi Eduard Muşuc (mă îndoiesc că e cea mai bună soluţie), realizate bine, însă de această dată cu mesajul Patrioţii pentru o Moldovă puternică. Mărturisesc că nu am înţeles faza cu patrioţii, fapt ce m-a “băgat” în confuzie şi evit să o comentez. Nu sunt încă prezenţi pe on-line.

Partidul Liberal
Liberalii sunt foarte interesanţi. Se pare că aceştia au renunţat total la panouri publicitare în Chişinău (pentru că sunt scumpe) şi vor utiliza doar foi volante, publicitate TV şi un pic de publicitate on-line. Cum era şi de aşteptat, mizează mult pe imaginea lui Dorin Chirtoacă şi în aceste momente lucrează mult în teritoriu, creând senzaţia că nu-şi fac mari griji pentru voturile din Chişinău. Este un scenariu similar aplicat şi la alegerile locale din 2007 (cu bani puţini să aduni voturi multe, crearea unei imagini curate şi cinstite a partidului), dar care poate să nu dea aceleaşi rezultate, dat fiind contextul diferit.

P.S. mai revin la subiect;)

Exit mobile version