Home

Până unde vor ajunge chişinăuenii cu Shopping-ul?

Când METRO Cash&Carry anunţase că va construi 2 magazine în Chişinău mă întrebam “Oare vor merge chişinăuenii până la capătul oraşului pentru a face cumpărături? Îşi va scoate banii METRO?”. Răspunsul este: “Da, chişinăuenii merg la METRO. Şi nu oricum, dar foarte de des şi de fiecare dată când au nevoie.”
Peste ceva timp, Chişinăul a fost invadat de centre comerciale, magazine mari şi “filiale” ale acestora (Bomba, Green Hills, Maximum, FoxMart, Fourchette), care au împânzit oraşul până la refuz. Mă întrebam atunci dacă toate acestea vor reuşi să se menţină pe piaţa. Răspunsul este “Da, au reuşit”. Dublarea numărului acestora mă face să cred că centrele de shopping se vor confrunta cu o criză financiară în viitorul apropiat.

Anul acesta a fost inaugurat SKYTOWER Shopping Centru, cu câteva zile în urmă şi-a deschis porţile primul mall din Moldova – Megapolis, peste mai puţin de o lună îşi face intrarea în scenă Shopping MallDova… şi lista poate continua.

Simt că centrele comerciale vor intra într-o criză din cauza lipsei de profit. Cunosc deja câteva nume grele de la noi care se confruntă cu probleme financiare din cauza numărului scăzut de cumpărători.

Nişa e supraaglomerată, iar moldovenii nu au atâta putere de cumpărare. Am senzaţia că aici nu mai merg strategiile de marketing şi publicitate cu grosul, iar bătălia pentru supravieţuire va fi foarte dură.

Câţiva dintre “jucători” vor trebui să renunţe la luptă şi să se reprofileze. Cel puţin aşa arată lucrurile văzute cu ochiul simplu. Din păcate nu dispun de analizele şi planul de business (dacă există) al acestor afaceri pentru a înţelege încotro se îndreaptă.

Voi ce credeţi? Sunt chişinăuenii gata să ţină pe umeri Shopping MallDova, Megapolis Mall, Metro, Sunt City, SKYTOWER Shopping Centru, Green Hills, Bomba, Maximum, Plaza, Jumbo + toate celelalte magazine care nu se regăsesc în listă?

Exit mobile version