Home

Despre puterea blogurilor din România şi “primitivitatea” departamentelor de marketing de la Chişinău

În numărul din iulie a revistei Biz din România este prezentat un material foarte interesat despre top bloggerii din ţara vecină şi beneficiile acestora în urma parteneriatelor cu nume mari din România. Un articol foarte bun, care pune pe tapet 2 tabere: deţinătorii de bloguri pe de o parte şi specialiştii în marketing/companiile care caută noi metode de promo pe de altă parte. Fiecare din grupuri are nevoie de ce poate oferi celălalt: bloggerii pot oferi campanii on-line foarte efective, iar brand-uri precum Dacia sau LG au suficiente resurse fie pentru a plăti, fie pentru a implica bloggerii în evenimente de nivel naţional sau chiar internaţional. Un schimb foarte convenabil pentru ambele părţi.

În articol pot fi găsite şi alte informaţii despre cum Dacia Logan Kiss, IBM, Toyota au organizat campanii pe bloguri specializate şi cum au făcut bloggerii test-drive-uri gratuite cu Audi A4 fără a fi obligaţi măcar să scrie despre aceasta (joc logic foarte bine gândit de organizatori). Nelipsite au fost şi campaniile de PR, unde 90% din marea masă a oamenilor din PR şi Marketing apreciază că blogurile sunt un canal bun pentru mesajele comerciale. (cu dedicaţie specială pentru “specialiştii” din PR/Marketing de la noi: articolul poate fi citit aici).

Mai este interesant faptul că agenţiile care deţin portofoliul de publicitate al unor mari companii, organizează întâlniri cu bloggerii pentru a stabili noi metode de comunicare cu potenţialii cumpărători. Genial…până ajungem la cazul Republica Moldova.

Nu este la fel de genial faptul că aici în Moldova, aproape jumătate de an să negociezi cu o agenţie de turism(una din liderii de pe piaţă) un contract de publicitate on-line (foarte avantajos pentru ei), dar care are tupeul să te amâne la fiecare 3 săptămâni utilizând diferite pretexte, pentru ca în final să-ţi spună că “Din păcate nu mai avem bani în buget. Reveniţi la toamnă”.

Nu la fel de genial e să vorbeşti cu reprezentantul marketing al unui brand de haine pentru femei foarte vestit la Chişinău şi la auzul unei oferte/propuneri să auzi: “Net, eto nas ne interesuiet” şi îţi trânteşte receptorul în nas.

Uneori am senzaţia că politicienii de la Chişinău au înţeles înainte specialiştilor în PR şi Marketing cât este de importantă publicitatea&comunicarea on-line. Nu ar trebui să fie oare invers?!
Da, canalele clasice de publicitate sunt bune, dar nu îndeajuns. Noile tendinţe te impun să fii cu un pas mai înainte, mai ales atunci când în unele ţări din vestul Europei, publicitatea on-line depăşeşte deja publicitatea TV.

Mă bucură faptul că oameni tineri, cu viziuni noi în comunicare şi PR, i-au locul celor “vechi” pe fotoliile de manager marketing ale companiilor autohtone. Aceştia promovează o “politică publicitară” mai aproape de resursele web cu capacitate mare de promo. Este şi normal ca acest lucru să se întîmple (şi un pic întârzie) deoarece nu poţi nega on-line-ul atunci când peste 20 % din populaţia R. Moldova navighează pe internet.

Nu rămîne decât să promovăm site-urile/blog-uri bune şi efective pentru campaniile publicitare. În acest fel vom avea toţi de câştigat: companiile îşi vor putea promova produsele şi serviciile efecient, iar internauţii vor fi motivaţi să lanseze şi să menţină produse on-line de o calitate superioară. A 3-a categorie care beneficiază în urma acestui parteneriat sunt oamenii simpli care vor citi despre produsele/serviciile de care sunt interesaţi exact în meniul lor de interes.

Exit mobile version