Home

Vladimir Putin – omul numărul 1 al Summit-ului NATO de la Bucureşti

Astăzi se încheie Summit-ul NATO de la Bucureşti, care a fost reflectat pe larg în presa mondială. Probabil toţi sunt la curent deja cu deciziile acestei întruniri, care au mai puţin tangenţă cu noi, dar care sunt importante pentru mişcările politice din următoarea perioadă. Deciziile şi mesajul declaraţiilor făcute la finalul întrevederilor le las pentru analiştii politici şi am să mă refer la modul cum “Vladimir Putin a fost “făcut” omul numărului 1 la summit-ul NATO” (părerea mea).

UPDATE, 6 aprilie:
Recunosc că am exagerat ridicându-l în slăvi pe Vladimir Putin. Acest este efectul care l-a avut presa asupra tuturor, şi vreau să atrageţi atenţia asupra acestui aspect.

Putin nu a pierdut timpul

Preşedintele rus a reuşit să pună pe jar presa mondială cât şi înalţii oficiali de la summit-ul NATO, fapt ce nu a reuşit nici chiar preşedintele american George W. Bush.
Acesta a jucat abil fiecare moment comunicând şi reafirmând încă odată că Rusia este o putere mondială. Liderul de la Kremlin nu a pierdut timpul, nu a venit pentru a vizita muzee şi monumente culturale. A fost foarte scurt, a “lovit” şi a plecat = eficienţă maximă.

Marketing Politic la înălţime

Spre deosebire de unii, am putut să văd cele mai importante evenimente ale Summit-ului şi chiar expresiile feţelor demnitarilor prezenţi la Summit. Aş fi dat mult ca să ştiu ce au discutat. Poate data viitoare:)

Oricum, lăsând acestea la o parte, preşedintele rus, intenţionat sau involuntar a reuşit să creeze un tam-tam mare în jurul lui.

1. Încă de la început, toată presa şi oamenii politici se întrebau dacă Putin va veni la Summit. Îndoielile au persistat până în ultimul moment. Abia joi după masă a venit o confirmare de la Kremlin că avionul lui Putin este în drum spre Bucureşti.
Din momentul aflării noutăţii, toate posturile TV imporante din lume au stat cu camerele de filmat aţintite spre aeroportul Henri Coandă. Iniţial s-a speculat că Putin ajunge după masă, apoi s-a anunţat că avionul va ateriza în jurul orei 17.00, la ora 17.00 s-a anunţat că delegaţia FR ajunge la ora 19.00, la ora 19.00 agenţiile româneşti transmiteau deja ora 20.00, pentru ca la final “Air Force 1-ul” lui Putin să aterizeze pe pista Henri Coandă la ora 20.27 minute. Astfel, timp de o jumătate de zi presa a fiert transmiţând în toată lumea că Vladimir Putin trebuie să ajungă din moment în moment.

2. La dineul organizat joi seara de Traian Băsescu, Vladimir Putin a întârziat din nou, astfel că la sosirea acestuia toată atenţia lui Bush, Băsescu, Merkel, Jaap de Hoop Scheffer, Prodi a fost îndrepată către liderul de la Kremlin. A fost un moment istoric să vezi atâţia lideri mondiali zâmbind şi glumind în jurul mesei de la restaurantul de lux “Hilton” din Bucureşti.

3. Vineri la orele 11.00 urma să înceapă Consiliul NATO-Rusia. Vladimir Putin a pus iarăşi în aşteptare toată suflarea politică de la summit, permiţându-şi să întârzie preţ de aproximativ 10-15 min. Bush, Merkel, Brown, Scheffer, Prodi, Băsescu şi alte câtzeva sute de persoane îl aşteptau pe Vladimir Putin.
În timpul acestei pauze am citit îngrijorările de pe feţele lui G. Bush, Angela Merkel şi Condoleeza Rice, care purtau o discuţie tet-a-tet la acel moment (am simţit un moment de stânjenire pentru că sunt nevoiţi să-l aştepte pe Putin). Presa filma în regim non-stop intrarea din Palatul Parlamentului (în aşteptarea lui Putin evident).

4. După finalizarea Consiliului NATO-Rusia, urmau 3 evenimente importante: Conferinţa de presă a lui Băsescu, plecarea lui G. Bush şi Conferinţa de presă a lui Putin. Nu ştiu dacă a fost o eroare de program sau o coincidenţă, dar Putin a reuşit din nou să eclipseze celelalte evenimente: toată mass-media a fost concentrată pe discursul “ţarului” de la Moscova (inclusiv UNIMEDIA), ignorând practic declaraţiile preşedintelui român şi plecarea lui Bush.
Este de menţionat faptul că la discursul lui Vladimir Putin au participat peste 500 de ziarişti acreditaţi la summit şi a fost unicul discurs care a fost aplaudat. (“ca la Kremlin”).

Concluzie:
Vladimir Putin este catalogat ca fiind om foarte puternic, abil, care ţine la respect toată Europa şi Statele Unite ale Americii (ziarele americane titrau azi că summit-ul a fost un insucces pentru Bush, şi acesta a pierdut bătălia cu Putin chiar înainte de venirea acestuia).
În final putem spune că “Ţarul” de la Moscova a dat o lecţie jurnaliştilor, care au căzut în plasa “regizorului” de imagine a lui Putin şi l-au mediatizat excesiv conferindu-i imaginea de învingător.

Exit mobile version