Home

Ultimile evenimente politice dincolo de cuvinte

Un oaspete din Belgia mi-a făcut un compliment. Mi-a zis că “Moldova voastră e plină de evenimente. Permanent se întîmplă ceva şi nici nu reuşeşti să te plictiseşti. Fie se lansează afaceri noi, fie e “aglomeraţie” în domeniul politic. La noi nu e aşa. Totul e liniştit şi deseori devine plictisitor”.

Într-adevăr, Moldova este o ţară interesantă care uimeşte în fiecare zi astfel că nu te poţi plictisi (cel puţin e valabil pentru mine). Fiecare zi e plină de evenimente, care prin felul lor de a fi comunică un mesaj, un subtext pe care trebuie să-l citim, să-l analizăm şi de ce nu, să luăm atitudine.

#1
Săptămâna trecută, Vladimir Voronin, preşedintele R. Moldova a “consultat” partidele politice anunţându-le că noul premier va fi Zinaida Greceanâi. A doua zi în plenul parlamentul în mai puţin de 1 minut şi-a rostit discursul şi a plecat fără a mai da explicaţii sau a răspunde la întrebări.
Mesaj: Partidul Comuniştilor are un as în mâneca pentru alegerile din 2009. Ba chiar mai mulţi. Sunt prea siguri, ignoră total opoziţia şi sfidează Parlamentul, dovadă a faptului că sunt siguri că nu au cum să piardă alegerile. Care este asul, rămâine să ghicim!

#2
La propunerea preşedintelui opoziţia nu a scos niciun cuvânt. Ba chiar a lăudat candidatura dnei Greceanâi: „Doamna Greceanîi este o persoană foarte simpatică”, Zinaida Greceanîi este cea mai reuşită candidatura pentru funcţia de premier la acest moment”.

Niciodată nu am auzit ca membri ai opoziţiei să laude propunerile partidului de guvernământ. Probabil e act unic în istorie.
După ce practic au fost “scuipaţi” de V. Voronin prin modul arogant de a îndeplini formalităţile constituţionale, politicienii moldoveni din opoziţie au şi “mulţumit”.

Urmarea logică a acestei acţiuni ar fi trebuit să fie una zgomotoasă: protest al opoziţiei, o declaraţie comună către societatea internaţională, revoltare, boicotări, etc.
Nimic deocamdată nu s-a întâmplat.
Mesaj: Avem două varinate:
1. Avem o opoziţie care este ţinută de “ouă”.
2. Avem o opoziţie foarte slabă.

#3
Ziarul “Flux” atacă vehement publicaţia “Jurnal de Chişinău” utilizând un limbaj sub limita decenţei. În replică, Constantin Tănase pune “punctul pe Iu.”, dezvăluind lucruri noi despre oameni politici şi acţiunile lor.
Mesaj: PPCD se află într-o criză profundă, iar liderul acestei formaţiuni atacă prin orice metode posibile pentru a-şi restabili imaginea.

Exit mobile version