Home

“Strategia” de comunicare a “Partydelor” din Moldova

De multe ori analizez mişcările politice ale partidelor politice sau atitudinea acestora vizavi de evenimentele importante şi realizez că uneori pe cât sunt de şirete, pe atât de iraţionale.Pentru ele este greu să se privească dintr-o parte şi să-şi dea seama, că pasul făcut a fost unul bine chibzuit sau că au reuşit să piardă o bună ocazie de a specula momente în favoarea lor.

În rândurile care urmează am să merg prin ograda fiecărui partid şi am să încerc a trage de coadă Strategiile de comunicare ale partidelor. (mă refer aici la tot tacâmul: Comunicarea cu presa, ce se înţelege dincolo de cuvinte/acţiuni, comunicarea on-line, etc.). Vorba aia:“Eu cu cine votez?”

Să o luăm de la capătul galben al covoraşului:

Partidul Liberal (PL)
Această formaţiune politică şi-a consolidat notorietatea în anul 2007, atunci când Dorin Chirtoacă a fost ales în funcţia de primar general. Până la acel moment liderii PL împărţeau fluturaşi de promovare, fapt ce mă face să mă înndoiesc de existenţa unui plan de Comunicare şi PR bine pus la punct.

În viziunea mea, Partidul Liberal stă prost la capitolul organizare şi responsabilitate. Foarte multe lucruri sunt realizate pe bază de voluntariat, din entuziasm, fapt ce de multe ori afişează neprofesionalism şi în consecinţă o imagine în exterior un pic şifonată. Liderii acestui partid (Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu) sunt absorbiţi de evenimentele de peste zi de la Primărie (la care fac faţă cu greu) şi abia reuşesc să mai ţină pasul şi în coordonarea întregii activităţi a partidului.
Un alt minus pe care l-aş atribui PL-ului este lipsa unei linii strategice a partidului, fapt care mă împiedică să cataloghez exact care este electoratul acestuia. Mă întreb dacă ei şi-au definit electoratul?
Unii ar spune că PL a avut o strategie bună de promovare în alegerile locale din 2007. Aş susţine mai mult ideea că Dorin Chirtoacă a câştigat alegerile datorită unei conjuncturi politice specifice, unde o mare parte din vină îi revine partidului de guvernământ, care a gafat impardonabil.

Revenind la strategia de comunicare a PL, este de menţionat faptul că în utimul timp lucrurile încept să capete contur şi se fac paşi buni spre consolidarea PL şi a imaginii acestuia(+).

Recomandări: PL ar trebui să-şi stabilească bine electoratul pentru care lucrează şi să elaboreze un plan de acţiuni atât pentru promovarea ideilor pentru care pledează partidul, cât şi pentru disciplinizarea şi responsabilizarea din interior.

Nota generală pentru strategia de comunicare PL: 7

Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD)
Dacă ar fi să ne referim la comunicarea on-line, PPCD stă binişor la acest capitol. Deşi nu este foarte operativ, serviciul de presă lucrează bine în comunicarea cu presa, iar membrii PPCD stau bine şi la aspectul “prezenţa pe formurile de internet”. Este regretabil faptul că după alegerile din 2005, liderii partidului şi-au pierdut din verticalitate, deci şi din mesajul foarte bine focusat pe care-l promovau. Analiştii politici, deja prognozează daunele de imagine ale acestui partid după evenimentele politice din aprilie 2005.

În ultima vreme PPCD intră în polemici dure cu PLDM. Referitor la acest aspect există mai multe versiuni:
1. Aduce un plus de vizibilitatea partidului în viaţa politică;
2. Cearta cu alte partide nu fac decât să diminueze din rating-ul PPCD, care are o imagine pătată. Mă îndoiesc de faptul că electoratul PPCD va constitui 9 % şi la alegerile parlamentare de anul viitor. Consecinţele votului din 4 aprilie 2005 îşi vor face efectul în perioada imediat următoare.

Recomandări: PPCD şi PCRM sunt unicile partide care au avut un electorat foarte bine definit. Alianţa cu PCRM, partid diametral opus după viziuni, i-a costat acel electorat foarte fidel, care la moment ar vota pentru PLDM/AMN/PL.
La moment, PPCD se află într-o criză de imagine profundă. Un plan de promovare inteligent, aranjat într-un timesheet, şi muncă de dimineaţă până seara – acestea ar trebui să fie cuvintele de ordine în tabăra creştin-democraţilor. Vorbele şi acuzaţiile trebuiesc înlocuite cu acţiuni concrete realizate în folosul cetăţeanului.

Nota pentru strategia de comunicare PPCD: 7

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)
Acest partid a avut o poziţionare bună din start: partid nou, oameni noi, de valoare, etc., avantaje pe care PLDM a reuşit destul de bine să le comunice audienţei.
Este notabil faptul că liderii partidului au pus din start pe un loc prioritar comunicarea cu presa. Persoanele care muncesc pe acest segment sunt bine cunoscute cu termenul “psihologie umană” şi lucrează intensiv în relaţiile cu instituţiile de media. Drept dovadă, PLDM este cel mai rapid în a trimite comunicatele de presă sau poziţia oficială a partidului cu privire la evenimentele politice.
Indiferent de ce nu ar spune unii, disciplina şi organizarea pldm-iştilor este un factor determinant în migrarea oamenilor către acest partid.

Şi totuşi, au şi ei o pată neagră la nivel de comunicare on-line:
1. La accesarea www.pldm.md utilizatorului i se deschide www.filat.md/blog.
2. În headerul site-ului se află Vladimir Filat. Oare PLDM promovează ideea “One man Show”?. N-aş crede. PLDM are toate uneltele şi resursele umane pentru a promova ideea de echipă, de forţă, de profesionalism. Aici e punctul forte al acestui partid şi ar trebui să insiste pe un promo bun pentru persoanele de valoare şi nu doar a lui Vladimir Filat. Beneficiul ar fi dublu.
3. Nu este clar, are PLDM un logo sau nu? (Este butonul start logo-ul?). Dacă nu, atunci ar fi bine să realizeze unul şi să-l insereze în comunicatele de presă pe care le trimit. Dacă da, atunci ar fi bine să “oficializeze” acest lucru cumva.

Recomandări: PLDM a pornit o “ofensivă” de promovare foarte puternică atât în presă cât şi în viaţa politică. Aş vrea să le amintesc de o vorbă veche din popor: Tot ce este prea mult strică. Englezii au şi ei o zicală bună: “Sometimes, less is more”.

Sunt de părere că ar trebui să tempereze un pic ritmul acţiunilor aruncate în ochiul mass-media. Paşi mici şi siguri, pe alocuri cu multă vâlvă – asta este strategia pe care o văd oportună. Şi pentru că îşi pot permite atât financiar cât şi intelectual, aş crede că PLDM trebuie să promoveze o politică mai voalată, mesajul căreia ar urma să rămână mai mult în subconştientul oamenilor şi nu transmis “frontal”=>> că acţiunile dedicate organizării referendumului trebuie să aibă grupul de iniţiativă în centrul atenţiei şi nu partidul.

Nota pentru strategia de comunicare: 9

Partidul Comuniştilor din Moldova (PCRM)
Nu văd o tactică clară de comunicare, decât doar colaborare cu presa „favorită”, împărţind „tichete” cu tone de motorină la ţărani şi ignorând/blocând presa independentă.

Recomandare: Reformarea partidului este imperativă în viziunea mea. Nu ştiu dacă acest pas este cel mai potrivit acum, în an preelectoral, însă actualul stil strategic se poate dovedi ineficient. Astfel, anul 2007 într-adevăr ar putea să reprezinte începutul “detronării” partidului de guvernământ de la cârma ţării.

Nota pentru strategia de comunicare PCRM: 6 (oamenii vor în UE şi nu doar declaraţii)

Alianţa “Moldova Noastră” (AMN)
AMN se poziţionează drept unicul partid de opoziţie care şi-a păstrat constant mesajul anticomunist. Mizează mult pe imaginea lui Serafim Urechean (fost primar al oraşului Chişinău), lucrează relativ bine cu presa, dar pagina de internet a partidului lasă foarte mult de dorit la capitolul calitate. Un partid precum AMN îşi poate permite mai mult şi ar fi cazul să pună 1000 euro la bătaie pentru a-şi consolida imaginea şi în mediul on-line.

Recomandări: Ar trebui să acorde mai multă atenţie inovativului. Permanent când se vorbeşte de AMN mi se crează o senzaţie de ceva greoi, o maşina care se mişcă prea încet în raport cu timpul.
Electoratul aşteaptă dinamism, flexibilitate, deschidere, nou – lucruri pe care AMN întârzie a le arăta.

Nota pentru strategia de comunicare AMN: 7

Partidul Democrat din Moldova (PDM)

După ce Vasile Găluşcă a publicat un articol cu privire la paginile de internet ale partidelor, cei de la PDM au dezactivat site-ul lor web, la sigur din cauza criticilor aduse.

Dincolo de toate acestea, PDM lasă impresia ca nu e dispus să aloce mulţi bani pentru a se promova. Unica metodă prin care conducerea partidului a venit cu noutăţi bune pentru electorat au fost cooptarea lui Oazu Nantoi şi a lui Oleg Serebrian în PDM. În rest, partidul, iese în evidenţă doar în ajunul alegerilor, fapt ce este insuficient pentru vizibilitatea partidului şi în restul timpului decât perioada electorală.

Recomandare: Conferinţele şi activitatea Tineretului Democrat sunt insuficiente pentru a da vizibilitate partidului şi aş recomanda liderilor să insiste la aspectul “Comunicare şi PR”, mai ales că liderul formaţiunii este tratat cu mult scepticism. Alianţele şi blocurile electorale “nu mai sunt la modă”, şi vechea strategie s-ar putea să dea greş. Deci, e timpul de pus în practică una nouă.

Nota pentru strategia de comunicare PDM: 6.5

Partidul Social-Democrat
Pentru că nu este un partid parlamentar, am să menţionez doar o recomandare: Au trecut vremurile când posterele şi calendarele cu liderii de partid jucau un rol important – acum abţibildurile încleiate pe panourile de publicitate din oraş denotă doar imaturitate.

Fără notă

Concluzii:

Partidele din Moldova trebuie să acorde mai multă atenţie aspectului de comunicare. Chiar dacă acestea sunt foarte active şi organizează multe acţiuni, nu trebuie să uite să le comunice presei(pentru că trebuie să recunoască că cele mai multe nu ştiu cum să facă asta). “Oamenii votează conform percepţiei” îmi spunea Tudor zilele trecute. Oare politicienii nu ştiu asta?

Astfel, primul pas este instituirea unui departament responsabil de relaţiile cu publicul şi cu presa. Totodată, prezenţa web trebuie să fie la înălţime.

Apoi urmează toate celelalte: poziţia oficială a partidului vizavi de evenimentele politice, promovarea iniţiativelor, stabilirea electoratului pentru care lucrează, linia roşie în acţiunile pe care le realizează/pentru care luptă şi nu în ultimul rând, deschiderea mai mare către presă.

P.S. Ţin să fac o clarificare. “Partydele” e scris astfel pentru a se citi Party…(petrecere).

Exit mobile version