Home

Idei originale sau plagiate?!

Da! Sunt şi eu un iubitor al iernii, dar dintr-un alt motiv. Multă lume adoră acest anotimp datorită faptului că oferă o senzaţie nouă, ne îmbogăţeşte sufleteşte şi ne aduce mai aproape de cei dragi. Totodată, acest anotimp aduce cu sine reducerile de sărbători, deci şi campanii publicitare masive despre care am să vorbesc în acest articol.

Am să mă refer mai cu seamă la 2 din ele: una dezvoltată de divizia marketing a răposatului Voxtel (acum Orange) şi a doua, pusă la cale de actualul departament (cât n-ar suna de straniu) tot de marketing, de concurenţii numărul 1 ai celor susmenţionaţi – Moldcell.

La sigur vă amintiţi de Pavel şi Cleopatra Stratan şi ascensiunea neaşteptată a acestora în topurile muzicale, atât autohtone cât şi cele româneşti.
Cei de la Voxtel, nu scapă acest moment şi îl utilizează ingenios în favoarea lor lansând la finele anului 2006, compilaţia muzicală “Crăciun Magic” (un CD cu Pavel şi Cleopatra Stratan). Fiecare nou abonat al Tempo primeşte în dar şi acest CD, gratuit.
Astfel, ei reuşesc o asociere a brand-ului Voxtel cu cei mai de succes interpreţi de la noi la acea vreme. Idee lăudabilă. M-ar interesa să cunosc şi clauzele financiare ale acestui contract ca să înţeleg cât a costat utilizarea imaginii Stratanilor. În rest, un plus la rubrica “ingeniozitate”.

Toate bune şi frumoase până aici. La finele anului 2007, “cumplita” iarnă ne minunează din nou şi ne face o vizită şi în acest an – şi cu frig, şi cu zăpadă şi cu noi campanii de publicitate.

Vine rândul celor de la Moldcell să dea o replică. De fapt, nu a fost o replică ci mimarea unei replici a campaniei Voxtel desfăşurată cu 1 an în urmă. Pentru sărbătorile de iarnă, Moldcell aduce în dar “consumatorilor” săi un CD. Cu ce credeţi? Da, cu muzică, doar că nu cu Stratanii, ci cu formaţia Zdob şi Zdub.

Când am văzut billboard-urile, m-am oprit, m-am căscat la ele o dată, m-am căscat şi a 2-a oară şi să vezi minune – mi-am amintit. Cu 1 an în urma Voxtel a făcut o campanie la fel. Ei drăcie…şi eu mă acuzam că am memorie proastă la nume.

Concluzie: Orange şi Moldcell sunt 2 companii care investesc foarte mulţi bani în publicitate. În calitate de consumator a serviciilor de telecomunicaţii + foamea nebună de idei originale în advertising-ul moldovenesc mă fac să privesc reticent la felul cum evoluăm (sau degradăm).

Exit mobile version